670 ember kapta vissza szlovák állampolgárságát, miután elveszítette azt

Az elmúlt négy évben összesen 786 ember igényelte vissza szlovák állampolgárságát. Közülük 670-en meg is kapták. A fennmaradó kérvényekkel a belügyminisztérium folyamatosan foglalkozik.

A szlovák állampolgárságát eddig 251 cseh, 119 brit, 110 német, 57 amerikai, 40 ausztrál, 23 kanadai, 22 svájci, 10 magyar, 8-8 luxemburgi és olasz, 5 holland, 4 dán, 2-2 belga, francia, izraeli és osztrák, illetve 1-1 finn, ír, lengyel, román és svéd állampolgársággal rendelkező személy kapta vissza.

A szlovák kormány a magyar Országgyűlésnek a határon túli magyarok könnyített honosításról 2010 májusában meghozott jogszabályára reagált a szlovák állampolgársági törvény módosításával, amely az eredeti állampolgárság elvesztésével sújtja azokat a szlovákiai polgárokat, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. Belőlük jelenleg 2754 van.

A 2015 elejétől a szlovák állampolgárságot írásos formában lehet visszaigényelni, személyesen. Feltétel, hogy a kérvény benyújtója rendelkezzen belföldi lakcímmel, tehát engedélyezett legyen számára a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodás.

Forrás: bumm.sk, tasr

Nyitókép: Aktuality.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek