7 évre börtönbe csukják Branislav Paškát a túlárazott ultrahangos berendezések beszerzéséért

Hét év börtönbüntetésre ítélte a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) Branislav Paškát, Pavol Paška, a parlament azóta elhunyt elnökének unokaöccsét a kassai kórház számára vásárolt CT-berendezések ügyében.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze közbeszerzés manipulálása bűntette miatt emelt vádat ellene. A per közel másfél évig tartott. Az ügyész záróbeszédében 7 év letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra. A Branislav P. által elkövetett bűncselekmény héttől 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A 2013-ban a vádlott a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház közbeszerzési osztályának vezetőjeként a közbeszerzési eljárás során a feltételek meghatározásával a közbeszerzés nyertesének kedvezett a többi pályázó kárára, amivel törvényt sértett. A konkurens cégek szerint a kritériumok diszkriminatívak voltak, további probléma volt a berendezések ára. A megvásárolt kórházi CT-k majdnem kétszer drágábbak voltak a szokványosnál, és a kórháznak több mint 160 ezer eurót kellett fizetnie értük.

Az ügyész azt mondta, a szakértő nem tartotta elfogadhatónak 380 ezer eurós (áfa nélkül) összeget a 4 berendezésért. A gépek értékét 212 ezer euróban állapította meg.

A védelem szerint nem bizonyított, hogy a vádlott elkövette a bűncselekményt. Sergej Romža ügyvéd azt mondta, ügyfele semmilyen módon nem vett részt a bűncselekményben, és nem szegte meg a kötelességét. Ügyfele felmentését kérte. Branislav Paška még a tárgyalóteremben bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. A fellebbezésről a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek