70 millió euróból 30 új villamost vásárolnak Pozsonyban, és ez még csak a kezdet

A szlovák közlekedésügyi minisztérium és a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) kedden 70 millió eurós vissza nem térítendő támogatásról írtak alá szerződést.

A megállapodás értelmében a DPB 70 millió eurós támogatást kap – EU-s forrásokból -, amelyből 30 új villamost vásárol a közlekedési vállalat. A közbeszerzési eljárás jelenleg is folyamatban van, a beszállítóval várhatóan az ősz folyamán írják alá a szerződést.

Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) közlekedésügyi miniszter örül, hogy az EU-s forrásokból finanszírozni lehet a villamosok beszerzését, amelyekről úgy véli, hogy az ökologikus városi közlekedés jövőjét jelentik.

A DPB igazgatója, Martin Rybanský modern, nagy kapacitású, alacsonypadlós, hatékony klimatizációval, biztonsági kamerákkal és internetes kapcsolattal rendelkező szerelvények beszerzését ígéri.

Az új villamosok a DPB villamosparkjának legöregebb szerelvényeit fogják leváltani. Ezek közül a legrégebbi, máig közlekedő villamos 1971-es gyártmány. A 30 új szerelvénynek köszönhetően 2023-ra a Pozsonyban közlekedő villamosok 75 %-a modern, alacsonypadlós jármű lesz.

A DPB jelenleg több, tömegközlekedési járművekre kiírt közbeszerzési eljárást is folytat. A jövőben új kétirányú villamosok, hibrid trolibuszok, és hidrogénhajtású autóbuszok is felbukkannak majd a pozsonyi tömegközlekedésben.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: tasr, parameter.sk

Fotó: DPB.sk – illusztráció


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek