72 éve született Ed Harris

1950. november 28-án látta meg a napvilágot Ed Harris Golden Globe-díjas amerikai színész.

Harris New Jersey-ben született, anyja utazási ügynök volt, apja pedig a Fred Waring kórusban énekelt, mellette a Chicagói Művészeti Intézet könyvesboltjának alkalmazottjaként dolgozott. Középiskolás éveiben kiváló atléta volt, mikor a család később Oklahomába költözött, Harris fölfedezte színészi tehetségét, és beiratkozott az egyetem dráma szakára.

Első jelentős szerepét a Határsáv című 1980-as filmben kapta, ahol Charles Bronson mellett játszhatott, bár igazán ismertté az 1983-as Igazak után vált a neve, ahol egy asztronautát alakított. Érdekesség, hogy az 1995-ös Apollo 13-ban is egy űrhajós szerepét ölthette magára, amiért begyűjtötte az első Oscar-díj jelölését (ezt a számot később egészen négyre növelte). Karrierje során kétszer nyerte el a Golden Globe-díjat, és olyan ikonikus alkotásokban láthattuk, mint a Hideg nyomon vagy az Erőszakos múlt.

Forrás: ezenanapon.hu


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek