73 évesen elhunyt Sue Lyon, Kubrick Lolitája

December 26-án elhunyt Sue Lyon, aki 14 évesen főszerepet játszott Stanley Kubrick 1962-es megosztó filmjében, amely az azonos címet viselő Vladimir Nabokov könyvnek az adaptációja volt. Sue Lyon Golden Globe-díjat kapott az alakításáért, későbbi karrierje során soha nem tudta megismételni a korai sikereket.

Halának híréről régi barátja, Phil Syracopoulos nyilatkozott a New York Times-nak, habár annak okáról nem beszélt.

Állítólag Stanley Kubrick rendező közel 800 jelentkező közül választotta ki Sue Lyont a 12 éves Lolita szerepére, aki bonyolult viszonyba keveredik egy középkorú irodalom professzorral. „Tökéletes nimfácska”, nyilatkozta Vladimir Nabokov a casting után a színésznőről.

Lyon 15 éves volt a film premierjekor, túl fiatal hozzá, hogy megnézhesse a moziban. Habár később is szerepelt filmvásznon, a Lolitával aratott elismerések és népszerűségek szintjét sohasem érte el újra. Utoljára egy horror filmben szerepelt 1980-ban, ahol egy riportert alakított.

 

Forrás: The Guardian


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek