74 éves lenne az AC/DC énekese, Bon Scott

Hat évig volt az ausztrál zenekar énekese és szövegírója Bon Scott. Érkezésével az együttes megtalálta a megfelelő frontembert, a vele készült hét lemez pedig a világsztárok közé emelte az AC/DC-t.

Ronald Belford Scott néven született Skóciában 1946. július 9-én, majd 1952-ben a család kivándorolt Ausztráliába. Tizenöt évesen otthagyta az iskolát, megjárta a javítóintézetet, volt postás, bárpultos, rakodó. Sok mindent kipróbált, mivel lázadó természete miatt egyetlen közösségbe sem tudott beilleszkedni. Sofőrként dolgozott Sydneyben, amikor először találkozott az AC/DC tagjaival, akik éppen énekest kerestek. 1974-ben került a zenekarba, ahol az 1980-ban bekövetkezett haláláig meghatározó szerepet töltött be.

Bon Scott több formációban is játszott korábban, azonban teljesen lenyűgözte az AC/DC zenéjéből áradó energia, és a bandatagok is el voltak tőle ragadtatva, amikor először hallották őt énekelni.  A közösen készített T.N.T. és High Voltage című albumok népszerűvé tették őket Ausztráliában. Az utána következők (Dirty Deeds Done Dirt Cheap – 1976, Let There Be Rock – 1977, Powerage – 1978, If You Want Blood – koncertalbum 1978) még tovább növelték hírnevüket. Az 1979-ben kiadott Highway to Hell című bakelitjük az amerikai listán a 17. helyig kúszott, meghozva ezzel a világsikert számukra. Az AC/DC a csúcsra jutott, Scottról azonban köztudott volt, hogy súlyos alkohol-problémával küzdött. Halálát is alkoholmérgezés okozta: 1980. február 19-én, egy vadul átmulatott éjszaka után, holtan találtak rá egy autóban. Családja Ausztráliában temette el, Fremantle város temetőjének Emlékkertjében. Mindössze 33 évet élt. Utódját az AC/DC tagjai Brian Johnsonban találták meg. A vele készült Back in Black című albummal Bon Scottnak állított emléket a zenekar.

(Kiemelt kép forrása: Getty Images/ Michael Putland)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek