74 pontból álló takarékossági programot fogadott el a szombathelyi közgyűlés

74 pontból álló takarékossági programot fogadott el csütörtöki ülésén a szombathelyi önkormányzat közgyűlése, számításaik szerint ugyanis jövőre 3,2 milliárd forint többletköltséget okoznak a városnak a megnövekedett és egyre jobban emelkedő energiaárak.

 

A program végrehajtásától 1,2 milliárd forint megtakarítást remélnek

 

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester ismertette: a program végrehajtásától 1,2 milliárd forint megtakarítást remélnek.

A közgyűlésben ellenzékben lévő Fidesz-frakció tagjai tartózkodtak a szavazáskor. Illés Károly frakcióvezető közölte, elismerik, hogy takarékosságra szükség van, de annak egyes elemeivel nem értenek egyet; egy nappal korábban egy sajtótájékoztatón “átgondolatlannak” nevezték a tervezetet.

 

A kormánypárti politikusok nem fogalmazták meg ellenvéleményüket

 

A polgármester az ülésen bírálta a Fidesz képviselőit, állítása szerint noha bevonták őket is a takarékossági program kidolgozásába, az erre a célra létrehozott gazdaságvédelmi munkacsoportban a kormánypárti politikusok nem fogalmazták meg ellenvéleményüket. A fideszes képviselők szerinte “központi utasításra” nem szavazták meg az előterjesztést.

Az elfogadott és az önkormányzat honlapján is hozzáférhető tervezetben az olvasható, hogy a fűtési időszakban több önkormányzati épületet is bezárnak vagy korlátozzák azok nyitvatartását, dolgozókat helyeznek át, de munkahelyeket nem szüntetnek meg.

 

Nem nyit ki télen Szombathelyen a városi műjégpálya

 

Október 13-án bezárják például a Savaria Filmszínházat, november 1. és március 31. között zárva lesz a Smidt Múzeum, december 20. és január 30. között pedig a Weöres Sándor Színház is. Szerdától szombatig lesz látogatható fűtési szezonban a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Schrammel-gyűjtemény és az Iseum.

Nem nyit ki télen Szombathelyen a városi műjégpálya, jövőre a városi uszoda nagymedencéje a téli időszakban nem üzemel majd, az új részben lévő 33 méteres medencét használhatják a látogatók és a sportegyesületek. Emellett két Celsius-fokkal csökkentik az Aréna Savaria Sportcsarnok hőmérsékletét és nem lesz világítás a Sugár úti futópályán.

 

Heti három napot tart nyitva a Berzsenyi Dániel Könyvtár

 

A Savaria Szimfonikus Zenekar télre a Művelődési és Sportházba költözik át, heti három napot tart nyitva a Berzsenyi Dániel Könyvtár, két fiókkönytárat pedig átmenetileg bezárnak.

A tervezet szerint az óvodákban és bölcsődékben 22 fok lesz, de a szünetekben nem mindegyik lesz nyitva, központi ügyeletet tartanak majd. A négyből egy nyugdíjasklubot ideiglenesen bezárnak, hétvégente és ünnepnapokon pedig csak ételelvitelre lesz lehetőség.

 

Az elfogadott takarékossági program csak enyhíti, de nem oldja meg az energiaárak emelkedéséből eredő problémákat

 

A megtakarítási csomag ingatlanértékesítést is előirányoz, az ezekből befolyó bevételeket a tervezet szerint szintén a rezsiköltségek csökkentésére kívánják fordítani.

A képviselők úgy látják, az elfogadott takarékossági program csak enyhíti, de nem oldja meg az energiaárak emelkedéséből eredő problémákat, hiszen egyelőre azt sem tudják megmondani, hogy például a távhő esetében intézménytípusoktól függően hányszoros drágulással számolhatnak az önkormányzatok, és egyelőre az is bizonytalan, jövőre mennyibe kerül majd a közvilágítás.

Nemény András polgármester azt hangoztatta: sokat segítene, ha a kormányzat felfüggesztené a szolidaritási adó fizetésének kötelezettségét, illetve legalább részben visszakapnák az önkormányzatok a gépjárműadóból származó bevételeket.

Forrás: MTI.

Nyitókép: szombathely.hu

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek