75 éves lett David Gilmour, a Pink Floyd énekese

A különleges énekhangjáról, karakteres gitárjátékáról ismert zenész – aki a Pink Floyd oszlopos tagja – most ünnepelte 75. születésnapját.

Money, Shine on You Crazy Diamond, Wish You Were Here, Comfortably Numb, Another Brick in the Wall, Hey You… és még sorolhatnánk a Pink Floyd nagy slágereit. A rocktörténelem egyik legsikeresebb zenekarának számít, több mint 300 millió eladott lemezzel világszerte. Az együttes 15 stúdióalbuma közül a The Dark Side of the Moon, az Animals és a The Wall máig nagyon népszerű a magyar közönség körében, azonban sem a Pink Floyd, sem David Gilmour nem koncertezett még Magyarországon.

Pink Floyd David Gilmour
Látványban gazdag Pink Floyd-koncert (Fotó: Pink Floyd Facebook oldala)

David Gilmour pedagógus szülők gyermekeként született Cambridge-ben 1946. március 6-án. Iskolába együtt járt Syd Barrettel, a Pink Floyd első gitárosával, és már diákkorukban együtt zenélgettek. 1968-ban Gilmour is csatlakozott a Pink Floydhoz, és ideiglenesen öt tagból állt a csapat. Amikor Barrettet elviselhetetlen természete miatt társai kitették a bandából, kialakult az óriási sikereket elérő négyes: David Gilmour (szólógitár, ének), Roger Waters (basszusgitár, ének), Nick Mason (dobok), Richard Wright (billentyűs hangszerek).

A The Dark Side of the Moon (1973) és Wish You Were Here (1975) albumok sikere nyomán Waters átvette a vezetést a zenekarban, s az Animals (1977), The Wall (1979) nagy részét egyedül írta. A The Wall időszakban kirúgta Wrightot a csapatból, amivel Gilmour nem értett egyet. Ennek következtében kettőjük kapcsolata is megromlott a The Wall filmváltozatának forgatása és a The Final Cut (1983) felvétele idején. 1985-ben Waters bejelentette, hogy „részéről vége a Pink Floydnak”, ekkor Gilmour és a többiek úgy döntöttek, nélküle viszik tovább az együttest. Később Waters engedélyezte a név használatát és a dalok játszását, néhány nagyobb koncerten maga is fellépett régi zenekarával. Távozása után Gilmour vette át az irányítást, Masonnal és Wrighttal közösen elkészítették A Momentary Lapse of Reason (1987), majd a legutolsó Pink Floyd-lemezt, a The Division Bellt (1994). A Pink Floyd utolsó fellépése, ahol Roger Waters is közreműködött, 2005. július 2-án volt a Live 8 koncerten, a londoni Hyde Parkban.

Pink FLoyd
David Gilmour koncert közben, 2018-ban (Fotó: Pink Floyd Facebook oldala)

Gilmour 14 stúdiólemezt készített a Pink Floyddal, és kiadott 6 szólóalbumot. Az elsőt 1978-ban David Gilmour néven, az utolsót pedig 2017-ben Live At Pompeii címmel. Az elmúlt években aktívan zenélt, több koncertje megjelent DVD-n, valamint Blu-ray-en. Az éneklés mellett a legtöbben gitárosként ismerik, de még számos más hangszeren játszik: basszusgitáron, billentyűn, szájharmonikán, szaxofonon, dobokon. Azonban nem csak zenével foglalkozik, hanem pilótaként a légi közlekedéssel is. Repülőgép-múzeumot alapított, és értékes történelmi repülőgép-gyűjteménnyel rendelkezik.

(A Live 8 koncert “Wish You Were Here” felvétele itt tekinthető meg:)

(Kiemelt kép: David Gilmour Facebook oldala)

Könnyűzenei visszhangok | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek