8 évre is ítélhetik azt a cseh orvosnőt, aki álhíreket terjesztett az oltásról

A prágai bűnügyi rendőrség büntetőeljárást indított Iveta Křížová orvosnő ellen, mivel álhíreket terjesztett az oltottak tömeges elhalálozásáról.

Křížová egy esztétikai orvoslást gyakorló prágai magánklinika vezetője, magát azonban háziorvosként jellemezte, aki már húsz éve „az első sorokban dolgozik” – írja a novinky.cz.

„A büntetőeljárást július 14-én indították rémhírterjesztés bűncselekménye mellett. Összesen hat bűntettről van szó, amelyek hasonló módon történtek. Vagyis a gyanusított különféle nyilatkozatokat publikált, amelyek például az »állítsuk meg az oltási holokausztot« kijelentéseket tartalmazták, és további álhíreket terjesztettek arról, hogy egy idősek otthonában kihalt az oltott betegek fele” – mondta a Prágai Kerületi Ügyészség igazgatója, Blanka Valsamisová.

Křížovát bűntetteiért a bíróság legfeljebb két év szabadságvesztésre ítélhetné, de mivel az rémhíreket a rendkívüli állapot kihirdetése után publikálta, ezért a rendőrség a bűncselekmény legszigorúbb bekezdésével gyanúsítja. Ebben az esetben a bíróság kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki az orvosra.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek