8,35 százalékra ugrott az éves infláció Romániában

Januárban 8,35 százalékra nőtt a román éves inflációs ráta, miután decemberben 8,2 százalékon jegyezték – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Januárban 10,18 százalékkal kerültek többe a nem élelmiszerek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az élelmiszerek 7,24 százalékkal drágultak, míg a szolgáltatások fogyasztói árindexe 5,66 százalék volt.

Az élelmiszerek közül 25 százalékkal drágult a krumpli, 25 százalékkal az étolaj, 13 százalékkal a margarin, 11 százalékkal a cukor, 10 százalékkal a pékáru és a zöldség. A statisztikai intézet közlése szerint az üzemanyag 24,5 százalékkal került többe, a gázért 61 százalékkal, a távhőért pedig 21 százalékkal fizettek többet a fogyasztók.

Januárban a fogyasztói árindex 1,5 százalék volt decemberhez képest.

A Román Nemzeti Bank jelentősen emelte pénteken az idei inflációs előrejelzését: az idei év végén 9,6 százalékos fogyasztói árindexre számítanak a korábban közölt 5,9 százalékhoz mérten. A 9,6 százalékos inflációból 6,3 százalékot az energiadrágulás tesz ki. A második és a harmadik negyedévben kétszámjegyű inflációra számítanak, így a második negyedév végén 11,2 százalék, a harmadik negyedév végén pedig 10,2 százalék fogyasztói árindexet várnak.

A jegybank igazgatótanácsa szerdai monetáris politikai ülésén 50 bázisponttal 2,50 százalékra emelte az alapkamatot. Legutóbb január elején növelték 25 bázisponttal az irányadó kamatot 2 százalékra.

Ha tetszett a hír, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek