89 évesen meghalt Moldova György

89 évesen elhunyt Moldova György Kossuth-díjas magyar író.

1934. március 12-én született Budapesten. Első írásai a Színművészeti Főiskola sokszorosított Sirálycímű lapjában jelentek meg, kezdetben legnagyobb hatást Kardos Lajos pszichológiai előadásai és a Füst Milán vezette műelemzés beszélgetések gyakoroltak rá.

1958-ban a filmgyárban kezdett el dolgozni, több mint 10 forgatókönyvet megírt, de ezek közül végül csupán egyikből készült film. Első riportját a Csillag, első novelláját a Új Írás közlölte le. Első regénye, Az idegen bajnok című elbeszéléskötet a Szépirodalmi Kiadó gondozásában jelent meg 1963-ban.

Legnagyobb sikerét később nem a prózai írásainak, hanem az oknyomozó munkán alapuló riportköteteinek köszönhette (Tisztelet KomlónakAkit a mozdony füstje megcsapott…). Színdarabjait tízezrek nézték meg a különböző színházakban.

Politikai beállítottsága független baloldali elkötelezettségű, habár soha semmilyen politikai pártnak nem volt a tagja. 1994-ben felhagyott az aktív politizálással, labdarúgó sporttevékenységét azonban tovább folytatta a Szocreál, később Hunreál nevű futballcsapatban.

Pályafutása során több mint 70 kötete jelent meg, körülbelül 13-14 milliós példányszámban. Kitüntették többek között Kossuth-díjjal (1983), kétszer a József Attila-díjjal (1972, 1978), a Kollektív Pulitzer-díjjal (2000) és Karinthy-gyűrűt is kapott (1981).

Haláláról a lánya adott hírt az MTI-nek.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek