9000 éves sör nyomaira bukkantak Kínában

Kína Csöcsiang tartományához tartozó Csiaotou régészeti lelőhelyen, régészek 9000 évvel ezelőtt fogyasztott sör maradványait fedezték fel. Az ősi ital maradékát tartalmazó edényeket két emberi csontváz közelében találták, ami arra utal, hogy a gyászolók a halottak tiszteletére fogyaszthatták a sört.

A csontvázak körüli gödrökben több hosszú nyakú edény találtak, amelyekben a kutatók keményítő, megkövesedett növényi maradványok, valamint penész és élesztő maradványait mutatták ki. Az erjesztett ital rizsből, Jób könnye gabonából, illetve azonosítatlan gumókból készült.

Csiaotou egyike annak a mintegy 20 régészeti lelőhelynek Csöcsiangban, amelyek a Shangshan-kultúra részei voltak, amely a kutatók szerint az első csoport volt, amely 10 000 évvel ezelőtt a rizstermesztést elkezdte.

Nem tudjuk, hogyan készítették az emberek a penészt 9000 évvel ezelőtt, mivel az erjedés természetes úton is megtörténhet” – áll a tanulmány vezető szerzőjének Wang Csia-Csing közleményében. “Ha az embereknek volt némi maradék rizsük, és a szemek megpenészedtek, akkor észrevehették, hogy a szemek az idő múlásával édesebbek és alkoholosabbak lettek. Bár az emberek talán nem ismerték a penészessé vált szemekkel kapcsolatos biokémiát, valószínűleg megfigyelték az erjedési folyamatot, és próbálgatásokkal kitapasztalták.” Az ősi sör azonban nem hasonlít a mai IPA sörökre. Ehelyett valószínűleg egy zavaros színű, enyhén erjesztett édes ital lehetett.


Hasonló cikkek