A 100 éves Ilona néni 71 év után újra magyar állampolgár

2018. október 5-én, egy internetes portálon találtak rá a megyei kormányhivatal munkatársai egy cikkre, amely Békési Ilonáról, egy 100 éves szegedi hölgyről szólt.

Az írásból kiderült, hogy az idős asszony egyetlen vágya, hogy újra magyar állampolgár lehessen. A kalandos életutat megélt Arakelova Ilona 1918-ban Kolozsváron születetett, Békési Ilonaként. Grúz férjével 1948-ban kötött házasságot. Ezt követően vesztette el magyar állampolgárságát, és mivel a szovjetet nem volt hajlandó felvenni, ezért előbb állampolgárság nélküliként, majd – Magyarországra költözése után – hontalanként tartották nyilván a hatóságok. A magyar állampolgárságát mostanáig nem sikerült visszaszereznie.

Különleges eljárás

A cikk megjelenését követően dr. Juhász Tünde kormánymegbízott kezdeményezte, hogy a Szegedi Járási Hivatal munkatársai vegyék fel a kapcsolatot Arakelova Ilonával és családjával, illetve vizsgálják meg annak jogi lehetőségét, hogyan szerezhetné vissza az idős hölgy a magyar állampolgárságot. Dr. Holubán Csilla, szegedi járási hivatalvezető 2018. október 11-én tett látogatást Ilona asszonynál, ahol hivatalosan is felvette az állampolgárságért folyamodó kérelmét. Ezt követően indult el a különleges eljárás, amelynek során számtalan, a hivatali ügyintézés során addig nem tapasztalt nehézséggel szembesültek munkatársaink.

Méltányossági kérelemre

Először az eredeti állampolgárság igazolására szolgáló dokumentumokat kellett volna beszerezni. Mivel azonban Ilona asszony születési anyakönyvi kivonattal nem rendelkezett, még októberben segítséget kért hivatalunk Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusától a születési anyakönyvi kivonat vagy a Római Katolikus Egyház által kiállított keresztlevél másolatának megszerzésében.

Sajnos a külképviselet nem tudta beszerezni sem az anyakönyvi kivonat, sem a keresztlevél másolatát, így az állampolgárság visszaszerzésére már csak méltányossági kérelem benyújtásával volt lehetőség. Dr. Juhász Tünde december 18-án fordult levélben dr. Áder János köztársasági elnökhöz, valamint dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez, méltányosságot kérve az idős szegedi asszonynak. Miután a kérelmeket Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Gulyás Gergely is támogatta, elfogadták Arakelova Ilona állampolgárság kérelmét, és az ügyet végső ügyintézésre megküldték Budapest Főváros Kormányhivatalához.

Minden hivatal segített

Itt azonban még egy újabb akadállyal kellett megküzdeni: az állampolgársági kérelem pozitív elbírálásához szükség volt a szovjet házassági anyakönyvi kivonat hiteles magyar fordítására. Ezt a Csongrád Megyei Kormányhivatal segítségével 2019. február 14-re sikerült megszerezni.

Hivatalunk 2019. március elején értesült arról, hogy Arakelova Ilona megkaphatja a magyar állampolgárságot, amelynek már csak egy feltétele van: az állampolgársági eskü letétele. Tudomásuk szerint erre holnap kerül sor, így innentől kezdve Ilona asszony 71 év után, immár újra magyar állampolgárként élhet szülőhazájában.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)


Hasonló cikkek