A 115 éves halasi csipke előtt is tiszteleg az idei kiállítás és találkozó

Belgium lesz a díszvendége az idén 115 éves halasi csipke előtt is tisztelgő csipkekiállításnak és találkozónak, amely pénteken délután nyílik a Csipkeházban.

Szécsiné Rédei Éva, a kiskunhalasi Csipkeház igazgatója az MTI-nek elmondta: a halasi csipke évfordulója alkalmából országos csipketervezési pályázatot hirdettek.

A jelentkezőknek a hagyományos halasi csipke motívumait kellett új elemekkel ötvözniük pályamunkáik megtervezésekor.

A 38 jelentkező több mint 100 csipketervet küldött be. A kiállítás során a pályamunkák mellett az öt díjazott terv varrott változatát is megnézhetik az érdeklődők.

A szervezők a pénteki megnyitóra A jövő csodája – érték, tradíció, eredetiség címmel divatbemutatóval is készülnek, ahol Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruháit mutatják majd be.

A több évszázados hagyományokkal rendelkező belga csipke megismertetésére egy 22 fős csoport érkezik Kiskunhalasra. Munkáik kiállítása mellett a találkozó alkalmával bemutatót is tartanak a Csipkeház udvarán.

Kiskunhalas testvérvárosából, a Magyarkanizsáról és Szabadkáról érkező delegáció tagjaként a településre látogat az a hölgy is munkáival, aki a régióban egyedüliként készíti a fonott csipkét. Ez a technika a csipkekészítés ősének is tekinthető, valamint a vertcsipke is ebből alakult ki – mondta az igazgató.

A 18. Nemzetközi Csipkekiállításon és Találkozón részt vesznek a Magyarországon működő jelentősebb csipkekészítő műhelyek képviselői is, akik kézimunkáik mellett szombaton bemutatják a tájegységükre leginkább jellemző varrott, vert, horgolt és kötött csipkekészítési technikákat vagy a különleges csomózásos eljárást, a frivolitás néven is ismert hajócsipkét.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a magyarországi csipkekészítők körében meghirdetett A nő ékessége a csipke című pályázatra 28 alkotás érkezett be. A főként ékszereket és ruházati kiegészítőket szombaton bírálják majd el.

A halasi csipke rajzát Dékáni Árpád, a helyi református gimnázium rajztanára tervezte meg 1902-ben. A magyar varrott csipke újszerűen hatott, hiszen korábban főként a vertcsipkét alkalmazták országszerte. A külföldön is hamar kedveltté vált technikát először a kiskunhalasi származású Markovits Mária alkalmazta, ő készítette el Dékáni Árpád tervei alapján az első halasi csipkéket 1902 decemberében. Az azóta világhírűvé vált halasi csipke első darabjait a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatták be.

 


Hasonló cikkek