A 13 éves somorjai Rebecca csodákra képes a számokkal

Meszáros Rebecca a Mentális Aritmetikai Olimpián bizonyíthatott Belgrádban, ahol a minden várakozást felülmúló első helyezést érte el a 13 éves diáklány.

Rebeccának az olimpián sikerült 15 ország 1200 tanulóját megelőzni. Olyan az agya, mint a számítógép. Pillanatok alatt képes kiszámítani a legbonyolultabb matematikai feladatokat is.

A lány múlt év októberében kezdett foglalkozni a mentális aritmetikával. A pozsonyi Kid Genius (Kis Zseni) Mentális Aritmetikai Iskolára az interneten lett figyelmes, szólt édesanyjának, aki maga is matematikát tanít. Rebeccával kivételt kellett tenni, ugyanis a tanításon a gyerekek 12 éves korig vehetnek részt, s Rebecca már 13.

A mentális aritmetika a matematika egyik ága, amely a négy alapművelettel – összeadás, kivonás, szorzás, osztás – foglalkozik, miközben a bal és a jobb agyféltekét egyensúlyba hozza. A legbonyolultabb matematikai műveleteket másodpercek alatt megoldják óvodás és kisiskolás korú gyermekek, pedig nincsen náluk se számológép, de még papír és ceruza sem.

Csupán egy abakuszt használnak, azt is csak képzeletben. Az úgynevezett mentális aritmetika módszertana Japánból indult. Kezdetben ezt az ősi japán számolóeszközt, az abakuszt maguk elé képzelik a gyerekek. A két agyfélteke egyszerre dolgozik: a bal számol, a jobb látja a golyók állását. A különböző számításokra pedig formulákat alkalmaznak. Lényege, hogy művelői fejben számolnak, gyakorlatilag gyorsabban, mintha számológéppel tennék.

A gyerekek ezzel a japán számolási módszerrel játékos keretek között tanulnak számolni, valamint a saját fantáziájuk segítségével. Rebeccát a japán számolási módszer rejtelmeibe Nikola Chichová tanítónő vezette be. Az abakuszon minden golyó valamilyen számot jelent, a golyók oszlopokba vannak besorolva, amelyek tizeseket, százasokat és ezreseket jelentenek. A gyerekek ezzel a módszerrel nagyon gyorsan megtanulnak bonyolult feladatokat is megoldani.

A módszertan 4-12 éves gyermekek számára van kifejlesztve, hisz bizonyított, hogy az agy ilyenkor fejlődik a legintenzívebben, szivacsként funkcionál és mindent magába szív. A két éves program befejezése után a végzős növendékek elismervényt kapnak. Nemcsak a matematikai tanulmányaikban érnek el jobb eredményt, de figyelmük, logikus gondolkodásuk és intelligánciájuk is emelkedik. Játékos és szórakoztató tevékenységekkel próbálják ösztönözni a gyermekeket csúcsteljesítményre, ami az általános műveltség, az idegen nyelvek és sport területén is jelentkezni fog.

Forrás: cas.sk, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek