A 3 milliós otthonfelújítási támogatást nyílászárók cseréjére fordítják a családok

A maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatással kapcsolatban készített felmérést az újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kedvezményezettek mire és hogyan költik el ezt az összeget.

 

Kiemelkedő a nyílászárók cseréjének aránya

 

A megkérdezettek többsége nem az interneten keres szakembert, az ismerősök ajánlására hagyatkozik. A felmérés szerint a válaszadók közel 100 százaléka több terület fejlesztésére fordította a támogatást.

Kiemelkedő a nyílászárók cseréjének aránya, de a homlokzati szigeteléssel, és a tető korszerűsítésével is sokan foglalkoznának. A klíma a válaszadók mintegy harmadánál fordul elő, akárcsak a gépészeti fejlesztések (pl. szivattyú, kazántelepítés, csere). A sor végén a kerítés, a terasz és az erkély felújítása, korszerűsítése található.

 

A felújítók fele 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt lefoglalja a mestereket

 

A szakemberek kiválasztásában kulcsfontosságú a körültekintés, hiszen a nagy kereslet előhívhatja a kontárokat. Ráadásul az ideális kivitelező megtalálása egyedül szinte lehetetlen küldetés – véli a válaszadók 87 százaléka. Ők baráti ajánlás alapján választottak kivitelezőt. A válaszokból az is kiderült, hogy a felújítók fele legalább 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt tudja lefoglalni a mestereket, és csak 17 százalék azok aránya, akik már egy hónapon belül találnak valakit. A válaszadók 42 százaléka egyáltalán nem, vagy csak pár napos csúszást tapasztalt az átadási határidőkben.

A festést, a tapétázást, a kertépítést a többség (65%) bátran a saját kezébe veszi, de még a hideg-meleg burkolás is előfordul a házilag elvégzett munkák listáján – derül ki a kutatásból.

Forrás és fotó: hvg.hu

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek