A bahcsiszeráji szökőkút március 16-tól látható az Erkelben

Felújított koreográfiával tér vissza a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára A bahcsiszeráji szökőkút, amely március 16-tól öt alkalommal látható a budapesti Erkel Színházban.

Az előadásban Máriát Felméry Lili és Tatjana Melnyik, Zarémát Földi Lea, Karina Szarkisszova és Alija Tanykpajeva, Girej kánt Jurij Kekalo és a szerep kedvéért a Magyar Nemzeti Balett társulathoz vendégként visszatérő Apáti Bence alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát a francia karmester, Yannis Pouspourikas vezényli – közölte a dalszínház az MTI-vel.

Az idei felújítás alkalmából a koreográfia jobban közelít az eredeti, 1934-es változathoz, a díszleteket Fülöp Zoltán tervei alapján Kerekes Szilárd rekonstruálta, míg Romhányi Nóra új jelmezeket tervezett a produkcióhoz.

A március 16-i előadást követően március 18-án kétszer, majd március 22-én és 23-án lesz látható A bahcsiszeráji szökőkút az idei évadban az Erkel Színház műsorán.

Puskin művét 1892-ben ültették át a tánc nyelvére, a Borisz Aszajef zenéjére készült Rosztyiszlav Zaharov-féle koreográfiát azonban csak 1934-ben mutatta be a leningrádi Akadémiai Opera és a Balett Színház. A darab kisebb-nagyobb megszakításokkal 2005-ig folyamatosan a Magyar Nemzeti Balett repertoárján szerepelt Fülöp Zoltán díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel.


Hasonló cikkek