A Balatonnál fogyott a legtöbb gyógyszer

Avatar

A júliusi bruttó gyógyszerforgalom 45,8 milliárd forintot tett ki – tudta meg a Világgazdaság. Veszprém és Somogy megyében 8-8 százalékkal több vényt váltottak ki.

A havi forgalom az előző hónaphoz képest 4 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 2,9 százalékkal, a 2019-es átlaghoz képest pedig 3,6 százalékkal bővült. 2020 első hét hónapját összesítve 6,3 százalékos növekedés látható.

Gyakorlatilag minden gyógyszercsoportban emelkedett júliusban a forgalom, így a májusi mélypont után a nyár közepén már átlagon felüli mennyiségű gyógyszer fogyott a hazai patikákban – mondta a Világgazdaságnak Virág Zsolt, a Hiflylabs igazgatósági elnöke. Hozzátette, hogy a vényköteles gyógyszerek forgalma a múlt évi átlagot, az előző év azonos időszakát és még a júniusi értékeket is meghaladja. A szakértő szerint az emelkedésben több tényező is közrejátszik. Egyrészt júliusban már szabadabban mozgott a lakosság, ez pedig a fertőző betegségek általános okozója is lehet. Másrészt most fordultak orvoshoz azok, akik tavasszal, kisebb, nem sürgős panaszaikkal nem keresték fel a rendelőt. „Érdekesség, hogy a gyógyszerforgalom annak ellenére növekszik, hogy a háziorvosokhoz még mindig nehezebb bejutni, mint normál időszakban, így az enyhébb betegségeket sokan vényköteles gyógyszerek nélkül vészelik át” – mutatott rá a Hiflylabs igazgatósági elnöke.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek