A Bandera-kultusz miatt tiltakozott Lengyelország

Január 1-én Kijevben felvonulással emlékeztek meg Sztepan Bandera születésének 111. évfordulójáról. A diplomáciai konfliktust nem is a mintegy 300 fős menet, hanem az ukrán külügy sajtótitkárának megnyilvánulása okozta.

Lengyelország Ukrajnai Nagykövetsége felháborodását fejezte ki amiatt, ahogy Katerina Zelenko alátámasztotta Szepen Bandera ukrajnai tiszteletét. A külügyminisztérium sajtótitkára azzal igazolta Bandera kultuszát, hogy „újjá kell éleszteni és meg kell őrizni az ukrán nép nemzeti emlékezetét”, hozzátette „minden nemzetnek joga van arra, hogy önállóan határozza meg saját hőseit”.

Nehéz elhinni, hogy ilyen szavak hagyhatták el egy ukrán diplomata száját. Ezek még nem jelentek meg az Ukrán Külügyminisztérium hivatalos honlapján. Ha ez megtörtént volna, azt jelentené, hogy az ukrán diplomácia olyan személyeket tekint nemzeti hősöknek, akik az integrált nacionalizmus ideológusai, akik miatt lengyelek, zsidók és más nációk képviselőinek tízezreit égették el” – idézi a korrespondent.net a lengyel külképviselet közleményét.

A hírportál írásából az is kiderül, hogy a történtek miatt az Izrael és Lengyelország közös nyilatkozatban is tiltakozott.

A korrespondent.net egy korábbi írásában idézte Anton Drobovics, a Nemzeti Emlékezet Intézete új elnökének álláspontját, miszerint az ukrán vezetésnek nem kell kötelezővé tennie, hogy Sztepan Banderát és Roman Suhrevicset hősnek tekintsék, hanem meg kell világítani az ukrán államiság megteremtésében betöltött szerepüket.

 


Sztepan Andrijovics Bandera (Sztarij Uhrinyiv, 1909. január 1. – München, 1959. október 15.) ukrán politikus, a nyugat-ukrajnai nemzeti mozgalom vezető személyisége, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt. Vezetésével kiáltották ki 1941. június 30-án Lvivben a független Ukrajnát, a német megszállás miatt azonban ez a lépés sikertelen maradt. Banderát a szovjet KGB Münchenben meggyilkolta. Személyének megítélése az 1991-ben függetlenné vált Ukrajnában ellentmondásos. Nyugat-Ukrajnában nemzeti hősnek tartják, míg az orosz orientációjú és szovjet nosztalgiájú keleti országrészben náci kollaboránsként tekintenek rá.( forrás:Wikipédia)

Hori


Hasonló cikkek