A bírók adják arcukat döntéshozatalaik mellé!

A kormány azt szeretné, ha a parlament gyorsított eljárásban tárgyalná a bírókról és bírósági ülnökökről szóló törvény módosítását.

Ezen javaslat azonban csak a benyomását kívánja kelteni annak, hogy a kormány cselekszik és megkezdte a bíróságokon uralkodó tarthatatlan helyzet megoldását. Mindeközben a jelenlegi, érvényes törvények adta lehetőségeket sem használják ki. A bírók jóformán életük végéig funkciójukban és az anonimitás leple mögött maradnak. Jogukban áll kilétük nyilvánosságra hozatalát megtiltani. Elbújnak, miközben mások életéről döntéseket hoznak. Ezért Baránik és Dostál képviselőtársaimmal közösen módosító javaslatot nyújtunk be, hogy a bírók ne rendelkezhessenek ilyen kiváltságokkal. A hatalom a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói szféra között oszlik meg, miközben csak a bíróknak van joguk az anonimitás mögé rejtőzni. A törvényhozóknak (a parlamenti képviselőknek) és a végrehajtóknak (a minisztereknek) ilyen kiváltságuk nincs. Az utóbbiak funkciójukat nem viselik életük végéig és arcukat is ismerik. A nyilvánosság külső nyomása késztette a bírói társadalmat és minisztériumot arra, hogy legalább látszólag kezdjenek cselekedni. Véleményem szerint a bíróságok morális megtisztítása csakis a bírók nyilvános ellenőrzésével történhet meg. A becsületes és igazságos bíróknak, akik a szlovákiai bíróságokon kétségtelenül többségben vannak, nem okoz majd gondot, hogy arcukat adják döntéshozatalaik mellé. Csakis azoknak okozhat ez fejtörést, akik mások (Kočner, Jankovská) utasításai alapján döntenek, vagy meg vannak vásárolva, ezáltal pedig nem a törvények és igazság alapján hozzák ítéleteiket. A nyilvánosság nyomását tartom az egyedüli hatékony nyomásgyakorló eszköznek, hogy mielőbb helyreálljon a polgároknak a bíróságokba, a bírókba és az igazságszolgáltatásba vetett bizalma. Csak remélni tudom, hogy amennyiben a kormánykoalíció szándéka valóban őszinte az igazságszolgáltatás megtisztításával kapcsolatban, akkor ezt a javaslatot támogatni fogja.

Simon Zsolt – a Magyar Fórum elnöke

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek