A brit királyi család gyűjteményéből nyílik kiállítás

A mesterművekből álló kiállítás decemberben nyílik a Queen’s Gallery-ben, amíg a Buckingam palota felújítási munkálatai zajlanak.

Az egyik dísztermet már közel 200 éve díszítő festmények többnyire csak a királyi család vendégei számára megcsodálhatók, bár minden év nyarán a nyilvánosság számára is megnyitják a palota egyes termeit. A gyűjteményből 65 db mű kerül bemutatásra, amelyek közt Rembrandt, Rubens, Tiziano, Vermeer, Van Dyck és Canaletto festményeket is találunk. A palotából kiköltöztetendő festmények most lesznek először galériás környezetben is láthatóak. Desmond Shawe-Taylor a gyűjtemény kezelője szerint habár a képek ebben a környezetben is élvezhetővé válnak, a galéria nem tud a palota pompájával versengeni, a legtöbb látogató pedig a nyaranta megrendezett kiállítás teljes élményére igény tartana.

A decemberben nyíló kiállításon többek között látható lesz Vermeer Zeneóra című festménye, valamint két Rembrandt különlegesség is, köztük a Hajóépítő és felesége című alkotás, amely a királynő kedvenc festményeként köztudott.

A gyűjteménynek közel a felét IV. György vásárolta, akire általában mint pénzszóró ám a művészetekhez jó szemmel rendelkező uralkodóként emlékeznek. György volt az aki a Buckingham palotát az 1820-as években a királyi rezidenciává alakíttatta, így megfelelő helyet teremtve a királyi gyűjtemény bemutatására is.


Hasonló cikkek