A British Museumban állítják ki a világ legrégibb csillagtérképét

Németország kölcsönadja a British Museumnak a nebrai korongot, jövő évben nyíló Stonehenge világa című kiállításra.  A 3600 éves, 30 centiméteres kékeszöld patinájú bronzkorongot, a Nap, a Hold és a csillagképek aranyberakásos szimbóluma díszíti. Habár pontosan nem lehet meghatározni, hogy a tárgy mi célból készült, 2006-ban végzett kutatások alapján a korong egy csillagászati óra lehetett, amelyet a nap- és holdnaptár összehangolására használtak. A 11 millió dollár értékű korongról továbbá egyesek úgy vélik, hogy egy pár egyik darabja, amelynek másik fele még arra vár, hogy felfedezzék.

A lelet a világ legrégebbi fennmaradt ábrázolása a világegyetemnek, az UNESCO a 20. század egyik legfontosabb régészeti leletének nevezi. A korong megítélése azonban nem ellentmondásoktól mentes, mivel 1999-ben illegális kincsvadászok fedezték fel fémdetektorral, a kelet-németországi Nebra város közelében. A tárgy ezután a feketepiacra került és többször gazdát cserélt. 2002-ben Svájcban egy razzia során foglalták le, más egyéb bronzkori tárggyal együtt. 2008 óta a hallei Állami Őstörténeti Múzeumban őrzik. A korong 15 éve nem hagyta el Németországot, Anglia a negyedik ország ahol most kiállítják felfedezése óta.

A nebrai korong egy rendkívül ritka, 3000 éves nap medállal együtt lesz bemutatva a tárlaton, amelyet a British Museum a valaha Nagy-Britanniában talált legjelentősebb bronzkori aranydarabnak nevezett. A kiállítás célja, hogy több száz tárgyon keresztül mesélje el a 4500 éves kőemlékmű, és az építés idején élt emberek történetét.

bronzkori nap medál, i.e. 1000-800


Hasonló cikkek