A Bugaci Kispöfögő végleg elbúcsúzott Kecskeméttől

Az ikonikus gőzös csaknem 12 esztendeig pihent a Kecskeméti Kisvasút Halasi úti állomásának mozdonyszínében

Csütörtökön véget ért a Bugaci Kispöfögő 38 éves kecskeméti tartózkodása. A keskeny nyomtávú mozdonyt a MÁV elszállította a Kecskeméti Kisvasút Halasi úti állomásáról, ahol 2009 decembere, a Kiskunmajsáig tartó vasúti szárny megszüntetése óta nyugodott. Az eseményre Nagy József, a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány kutratóriumi titkára hívta meg hírportálunkat és számos nosztalgiázó vasútbarátot, akikkel együtt ápolják a kisvasút emlékét.

Nagy munka volt elszállítani a Kispöfögőt, a feladatot két hatalmas daruval és egy trélerrel oldották meg a szakemberek. Első körben a mozdonyszínből húzták elő egészen az állomásépület előtti vágányra, majd lecsatlakoztatták róla az elé fogott kocsit, amit a szomszédos sínpárra emeltek át. Ezt követően Nagy József és három korábbi vasutas társa, Ficsór József, Sohajda Elek és Fekete János megkoszorúzták és jó házi pálinkával felszentelték szeretett kismozdonyukat. Nagy József hangsúlyozta, hogy emlékét továbbra is őrzik, illetve az állomásépület egyik helyiségében kiállítást rendeznek be, ami megidézi a bugaci kisvasút történetét. De ez még évek kérdése.

A Kispöfögő útja nem az utolsó volt, hanem a feltámadásba vezetett, hiszen Somogy megyében Balaton-Nagybereki Kispöfögőként folytatja pályafutását. A mozdonynak lejárt a kazánvizsgája, ezért először Istvántelekre, a gőzösműhelybe kerül, ahol talpra állítják.

A fejleményekről a BAON számolt be.

Juhász Márta

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek