A buszoké volt ez az éjszaka Miskolcon

Március 4-én minden a buszokról és a tömegközlekedésről szólt Miskolcon. 75 darab új, környezetbarát CNG autóbusz érkezett és állt forgalomba pénteken este a borsodi megyeszékhelyen.

Felszállás az új CNG buszra PTV fotó: Vona Ildikó
Felszállás az új CNG buszra
PTV fotó: Vona Ildikó

A gyártó cég, a MAN 2015-ben ezzel a busszal nyerte el „Az év busza” címet. Nincs többé kipufogócsövön keresztül kibocsátott füst, csak vízgőz. A CNG, azaz a sűrített földgáz legfontosabb összetevője a metán, ami jó hatásfokkal oxidálódik: széndioxid és víz keletkezik, egészségre káros anyag azonban alig. A járművekhez épült egy speciális töltőállomás az MVK Zrt. telephelyén.

Kriza Ákos polgármester ünnepi beszéde a CNG buszátadón PTV Fotó: Vona Ildikó
Kriza Ákos polgármester ünnepi beszéde a CNG buszátadón
PTV Fotó: Vona Ildikó

A miskolci CNG buszok beszerzése 9 milliárd Ft-ba került. Ebből 1,8 milliárd Ft az állami támogatás, a fennmaradó részt pedig lízingkonstrukcióval oldotta meg a város. Az új járművek modernek, kényelmesek, alacsonypadlósak, saját utastájékoztató rendszerrel ellátottak, és hamarosan Wi-Fi is lesz rajtuk.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. egyik veterán járműve: Ikarus 31 PTV Fotó: Vona Ildikó
A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. egyik veterán járműve: Ikarus 31
PTV Fotó: Vona Ildikó

Pénteken látványos program keretében búcsúztatták el a miskolciak a régi Ikarusokat és köszöntötték az új járműveket. A Városháza emeletén Környezetbarát buszok címmel konferenciát rendeztek, az aulában pedig a gyerekek szórakozhattak: közel 50 ügyességi és logikai játék várta őket. Miskolc veterán buszai is kivonultak a Szent István térhez, majd délután négy órakor elkezdődtek a szabadtéri programok.

Fenyő Miklós koncertje a Buszok éjszakáján PTV fotó: Vona Ildikó
Fenyő Miklós koncertje a Buszok éjszakáján
PTV fotó: Vona Ildikó

A Factory BMX-es csapata extrémsport-bemutatót tartott, őket követte egy gyerekkoncert és az új buszok ünnepélyes átadása. Kriza Ákos polgármester „csomagolta ki” az első CNG járművet, amit később belülről is megtekinthettek az érdeklődők. Az este folyamán fellépett Fenyő Miklós, a Disco Express, illetve lézershow-t is láthattak a jelenlévők, meglepetés produkcióként pedig felcsendült a Miskolc című dal, a Bíborszél zenekar és a Fráter kórus közös előadásában.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek