A Cantemus Kórus az évad együttese a Müpában

Angyalhangok címmel ad adventi hangversenyt vasárnap a Cantemus Kórus; az évad együttesét három koncerten, valamint pódium- és műhelybeszélgetéseken ismerheti meg a közönség a Müpában.

    A vasárnapi hangversenyen Palestrinától kezdve Händelen át John Rutter alkotásai szólalnak meg Szabó Dénes és Szabó Soma vezényletével, közreműködik Tóka Ágoston orgonán, Vigh Andrea hárfán, a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus.

Az együttes január 27-i koncertje három zeneszerző köré csoportosul: Mozart 23 éves korában írt esti dicsérő imádsága, Gyöngyösi Levente a 70. zsoltárra írt kompozíciója, valamint John Rutter Gyermekek miséje mind a közérthetőségre törekszik, így vallásosságuk mellett egyben spirituális zenei élményt is nyújtanak. Az esten Szemere Zita, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Blazsó Domonkos működik közre

– közölte a Müpa pénteken az MTI-vel.

Az esteket Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők. Január 17-én pedig műhelybeszélgetésre várják az érdeklődőket, amelynek házigazda Fenyő Gábor.

Az együttes 2018. március 25-én matinékoncerten is bemutatja alkotói tevékenységét, Szenvedélyem: a kórus címmel Szabó Dénes vall a zenéhez, a Cantemus együttesekhez fűződő viszonyáról, a közös éneklésben rejlő örömről és közösségformáló erőről. A délelőtti program célja, hogy a közönséget megérintse a találkozás a kórusok világával.

A több kórusból álló nyíregyházi együttest apa és fia, Szabó Dénes és Szabó Soma vezeti. Szabó Dénes 1975-ben a nyíregyházi 4-es számú általános iskola növendékeiből alapította meg a Cantemus Gyermekkart, a végzősökből pedig három másik kórus, 1986-ban a Pro Musica Leánykar, majd a Banchieri Énekegyüttes, 1998-ban pedig a Cantemus Vegyeskar jött létre. Ez utóbbi együttes alapítása már Szabó Soma nevéhez kötődik, aki aktívan részt vett a helyi kórusélet formálásában. A kóruscsalád sikerét az évtizedek alatt összegyűlt sok versenygyőzelem, díj és kitüntetés, koncertek, hanglemezek, rádió- és tévéfelvételek sokasága jelzi.

Vélemény, hozzászólás?