A csehek is a Szputnyik V-t akarják: Moszkvába utazik a kormányfőhelyettesük

A koronavírus-elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni hétfőn Moszkvában Jan Hamáček cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter.

Jan Hamáček moszkvai útját szerdán jelentették be Prágában. Csehország szeretne előzetes megállapodást kötni az oroszokkal bizonyos mennyiségű Szputnyik V-vakcína beszerzéséről. „Az orosz vakcinával azonban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után lenne szabad oltani” – erősítette meg a miniszter a hivatalos cseh álláspontot. A Cseh Gyógyszerészeti Intézet (CLÚ) a rendelkezésére álló információk alapján már elkészítette az egészségügyi tárca számára a háttéranyagot a Szputnyik V-vakcináról.

A cseh kormányfőhelyettes Moszkvában Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel találkozik.

A Denník N úgy tudja, hogy kíséretében Moszkvába utazik Andrej Danko, a szlovák parlament volt elnöke is. Danko, akinek közismerten jó orosz kapcsolatai vannak, több esetben is azt nyilatkozta a szlovák sajtónak, hogy ő már korábban tárgyalt az oroszokkal a Szputnyik V beszerzéséről.

Az orosz Szputnyik V-oltóanyag beszerzését Csehországban elsősorban Miloš Zeman államfő szorgalmazza. Jan Blatný volt egészségügyi miniszternek állítólag alapvetően Zeman nyomására kellett megválnia bársonyszékétől azért, mert ellenezte, hogy Csehországban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által még jóvá nem hagyott vakcinákat is használjanak.

Csehország szívesen megvásárolná Dániától azt az AstraZeneca vakcinamennyiséget, amelyet a dánok már nem akarnak felhasználni. Csehországban ugyanis vakcinahiány mutatkozik, s ez hátráltatja az oltási folyamatot. Eddig összesen 2,2 millió vakcinát adtak be az orvosok, mindkét dózist 770 ezer személy kapta meg.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek