A csehek napi 5-8 ezerről 20 ezerre növelik a tesztek számát

Csehországban szombat reggel 5735 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 146-tal több, mint pénteken. A növekmény jóval alacsonyabb, mint az előző heti napi 253-as átlag.

A Covid-19 betegségben eddig 123-an haltak meg, a gyógyultak száma 370-re emelkedett. A halálesetek száma pénteken tízzel, a gyógyultaké pedig 61-gyel emelkedett.

Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 120 285 tesztet végeztek. A pénteki tesztek száma 5431 alacsonyabb, mint az előző napok mintegy nyolcezres átlaga.

Roman Prymula, egészségügyi miniszterhelyettes bejelentette, hogy az úgynevezett intelligens karantént – a mintegy kéthetes dél-morvaországi próbaüzem után – húsvét után élesben is bevezetik Dél-Morvaországban, Észak-Morvaországban és Prágában.

A rendszer lényege, hogy a megfertőzött személynél minél gyorsabban kinyomozzák, kivel találkozott az utóbbi 5 napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján fogják megállapítani. Az elektronikus nyom felhasználása mindig az érintett beleegyezéséhez van kötve.

Prymula szerint fokozatosan napi húszezerre emelik a laboratóriumi tesztek számát. A kiértékelésbe a tudományos akadémia és a kutatóintézetek laboratóriumai is bekapcsolódnak.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek