A Csemadok Érsekújvári Járási dal- és táncünnepélye Szímőn

Első alkalommal kerül megrendezésre Szímőn a Csemadok Érsekújvári Járási dal-és táncünnepélye 2016 június közepén, amely több évtizedes hagyományra tekinthet vissza.

A hatvanas években először Kéménden rendezték meg a dal és táncünnepélyt, majd hosszú éveken át a szőgyéni akácosban találkoztak az újvári járás néptáncosai, népdalénekesei, népzenei csoportjai, szólistái. Majd egy változás következett akkor, amikor Köbölkúton elkészült a Makovec Imre által tervezett színpad, amely amfiteátrum tizenöt éven keresztül otthont adott az akkor Duna-menti fesztiválra keresztelt rendezvénynek. Ezen a fesztiválon már nem csak a népi együttesek, de egyéb művészeti ágak amatőr és hivatásos csoportjai is bemutatkoztak.

A Szímőn megrendezett idei találkozó formája kissé eltért az eddig megszokottól. A szervezők azt a régi időket és régi falusi hagyományt szerették volna visszaidézni, amikor még a falusi emberek éneke messzire hallatszott az utcákon, a határban, a falusi udvarokban és a mulatságokon. Ezért gondolták úgy, hogy a találkozó résztvevői az embereket az utcákra csalogatva, velük együtt énekelve és táncolva idézik vissza a letűnt kor hangulatát. Ehhez nagyszerűen hozzásegített a kisbírónak öltözött „csöppnyi emberke” a besenyői Osvald Damián, aki az utcai menetben kis dobjával dobolt és ébresztette a falut. Izrael Diana bajtai menyecskével együtt kikiáltották a sorra kerülők neveit, hogy mindenki megtudhassa ki lesz a fellépő a főutca egyes megálló helyein és a színpadon.

csemadok_szimo1

A menet a Károlyi Ház szabadtéri színpadától indult, ahol a Csemadok helyi alapszervezete és az Érsekújvári Területi Választmány elnöke Kantár Éva köszöntötte a résztvevő csoportokat és vendégeket. A vendégek közül szót kért Menyhárt József az MKP új országos elnöke, aki családjával együtt látogatott el a rendezvényre. Ott volt Szigeti László az MKP országos elnökségének tagja, Bolya Szabolcs az MKP Érsekújvári járási elnöke, Görföl Jenő a Csemadok országos titkára, Huszár László a művelődési intézet igazgatója, Duba Ernő a Csemadok Lévai Területi Választmányának titkára, Petheő Attila a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke, és Czuczor Mária Andód polgármestere.

Az első bemutatkozók a Párkányi Szivárvány kórus és Párkányi Füzike gyermekciterások voltak, majd őket követték a Besenyői gyermektáncosok, az Andódi Búzakalász és a Szímői Rozmaring citerásai és énekesei. A falu nagy szülötte Jedlik Ányos szikvizes palackjánál megállva a Tardoskeddi Fehér Akác női és férfi éneklőcsoport tagjai mutatkoztak be. A következő megállónál a községháza udvarán Bób János polgármester beszélt a falu életéről és köszöntötte a megjelenteket. Ezen  a helyen a Besenyői Tallós, az Udvardi dalárda és a Kéméndi Gyöngyösbokréta énekeseit hallhata a közönség.

A gazdag tartalommal töltött műsor tovább folytatódott a Jedlik Ház szabadtéri színpadán, ahol a fellépők között voltak a Besenyői és Tardoskeddi citerások, Gál László Kamocsai és Barti Éva Kéméndi nótaénekesek, a Szalka-Bajta, Nagykér, Kürt és a Köbölkúti Vadvirág énekesei és táncosai, a Muzslai Dallos, a Kisújfalusi Rozmaring , a Nagykéri Mórinca és a Garamkövesdi ifjúsági tánccsoport tagjai, összesen csaknem háromszáz szereplő.

A dal-és táncünnepély méltó megkoszorúzása volt a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes bemutatkozása Három a … című műsorával, amelyet szűnni nem akaró vastapssal köszönt meg a rendezvény hálás közönsége.

kép: Bodó Emília

Megjelent a Szabad Újság június 29-i számában.


Hasonló cikkek