A cseresznyevirágzás ünnepe

Cseresznyevirag

Az ELTE Füvészkertjében 2007 óta több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez kapcsolódik.

A cseresznyevirágzás ünnepe a Távol-Kelet különleges hagyománya. Aki ellátogat a Füvészkertbe ezekben a napokban, megcsodálhatja a gyönyörűséges rózsaszín virágpompában lengedező lombot. A látogatók a japán szokásokhoz igazodva, ilyenkor letelepedhetnek a fűbe, és akár piknikezhetnek is. Máskor a fűre lépni, pláne rátelepedni, nem szabad!

azsiai

 

A Sakura ünnep programjai a hét végére esnek, de aki teheti, a nyugalmasabb hétköznapokat válassza inkább a tavaszi virágözön élvezetéhez. A cseresznyevirágzás ünnepi programjain belekóstolhatunk a Távol-Keletbe: kipróbálhatjuk a kalligráfiát, az origamit, a japán harcművészetet, hallhatunk japán zenét és verset, megtudhatjuk, mi a manga és milyen a sushi.

                azsiai2 fuveszkert

A japán kertművészet pici darabját is megcsodálhatjuk a Füvészkertben. Merőben más arculat, mint amit a nyugati, főleg az európai kertekben szoktunk meg. A kertnek az épített tereptárgyak, a természetes és mesterséges sziklák éppen olyan fontos részei, mint maguk a növények. A kert kialakításánál fontos szempont, hogy minden lépésnél, minden irányban olyan látvány táruljon a látogató elé, mintha csak egy festményt, egy képeslapot nézegetne. Lépcsők, hidak, pavilonok szoros egységben foglalják keretbe a növényeket.

                  Bazsarozsa narcisz

Aki a Füvészkertet csak képzeletben látogatta meg, A Pál utcai fiúk olvasmánya során, annak mindenképpen meglepetés lesz a virágba borult kert, ahol a néhány napig csodálható cseresznyevirágzás mellett illatos és színpompás tavaszi virágok látványában is gyönyörködhetünk.  A város szívében, tömbházak szoros ölelésében igazi kis oázisként dobog a Füvészkert szíve, napról napra más és más kis apró csodával hozva örömet a városlakók mindennapjaiba.

Szivvirag

 


Hasonló cikkek