A csernobili katasztrófa évében született gyerekek is veszélynek vannak kitéve

Csernobil még sokáig fog hallatni magáról. Azok az emberek, akik az 1986 áprilisában történt reaktorbaleset idején még az édesanyjuk méhében voltak és azok, akik akkor nem érték még el a 18 éves kort, egész életük során veszélynek vannak kitéve, írja az obozrevatel.com.

A portál Andrej Kvacsenuknak, az orvostudományok doktorának, a Komiszarenko Tudományos Intézet helyettes igazgatójának véleményét közölte. E szerint a Csernobilban 33 éve történt nukleáris katasztrófa következtében akkora sugárdózis érte az embereket, amely életre szóló hatással van a pajzsmirigyre, és bármikor rákos daganat kialakulásához vezethet.

Kvacsenuk szerint óriási mennyiségű radioaktív jód szabadult fel a reaktor felrobbanásakor, amely nemcsak a baleset következményeinek felszámolásán részt vettek életére volt hatással, de Ukrajna és Fehéroroszország sugárfertőzött vidékein élőkére is.

A szakember szerint a radioaktív jód lerakódott az emberek pajzsmirigyében, ahol különféle elváltozásokat, genetikai hatásokat fejt ki.

Forrás: KH/obozrevatel.com


Hasonló cikkek