A deltához igazítanák a Covid-automatát Szlovákiában

A harmadik hullám beköszöntével a járványügyi szakértők ismét módosítanák a Covid-automata működését Szlovákiában. A járások besorolása már attól is függene, hogy az adott régióban mekkora az oltottak aránya, az éttermek és a rendezvények szabályozásánál pedig azt vennék figyelembe, hogy a belépésnél ellenőrzik-e az oltási igazolványt.

Az éttermek tulajdonosai és a rendezvények szervezői dönthetik majd el, hogy mindenkit beengednek-e, vagy csak a védetteket. Minél lazább feltételeket engedélyeznek a belépésnél, annál kevesebb vendégük lehet.

Az első opció szerint csak a teljesen védett személyeket engednék be, akiknek belépés előtt fel kellene mutatniuka az oltási igazolványt. A másik verzió, hogy a beoltottakon kívül a teszteredménnyel rendelkezőket is beengednék, illetve azokat is, akik átestek a fertőzésen. A harmadik lehetőség pedig, hogy az üzemeltetők senkit sem ellenőriznek.

Az éttermekben például a zöld fázisban az óvintézkedések továbbra is enyhék lennének, a narancssárga fázisban viszont a tulajdonosoknak már választaniuk kellene. Ha mindenkit beengednének ellenőrzés nélkül, akkor a vendégek csak a teraszokon foglalhatnának helyet, és egyszerre legfeljebb csak 10 vendég tartózkodhatna az étteremben. A többi fázisban is hasonló különbségek lennének, kivéve a fekete fázist, ott már mindenhol csak az ételkiadás és a házhoz szállítás engedélyezett.

Az új dokumentumban a jelenlegi 7 fázis helyett már csak öttel számolnak: zölddel, narancssárgával, pirossal, bordóval és feketével.

A járások besorolásánál továbbra is a fertőzöttek számát vennék figyelembe, emellett viszont kulcsfontosságú lenne az oltottak aránya is. Azok a régiók, ahol az 50 év feletti lakosság legalább 65 százaléka elérné a teljes védettséget, enyhébb fázisba kerülnének, mint azok a járások, ahol nincs ekkora átoltottság. Jelenleg két olyan járás van Szlovákiában, ahol ezt az arányt sikerült elérni, a Pozsonyi és a Dunaszerdahelyi járásban, és két további olyan járás van, ahol már közel vannak hozzá, mégpedig a Szenci és a Bazini járásban. Még nagyobb előnyhöz jutnának azok a járások, ahol az 50 év felettiek legalább 75 százaléka be lenne oltva.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.sk

Kép: HaZZ


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek