A depresszió megszüntetése – 9 pontban

A Magyar Pszichiátriai Társaság megállapítása szerint Magyarországon a lakosság egyharmada depressziós valamilyen mértékben, de legalábbis szorongástól szenved.

A munkahelyi stressz, anyagi vagy párkapcsolati problémák is kiválthatják a fentieket. Ha felismerjük magunkon a szorongás vagy depresszió tüneteit, nem feltétlenül kell azonnal orvoshoz rohannunk! Számos egyszerű és természetes megoldás létezik ezek megelőzésére vagy kezelésére és a többségükhöz még költségekbe sem kell verni magunkat.

Íme a legjobb, leghatásosabb módszerek rossz közérzet ellen, 9 pontban:

 

1. Legyünk minél többet a szabad levegőn, napon. (Növeljük a D-vitamin szintünket!)

2. Mozogjunk eleget, hogy a testünket-lelkünket megerősítsük! Kiránduljunk: a természetjáró csoportokban sokkal kevesebb a depressziós és stresszes ember.

3. A társas kapcsolatok, a szabad, élvezetes kommunikáció lehetősége szintén nagyon fontos és csökkenti a depresszióra való hajlamot.

4. Használjunk levendula, citromfű vagy bergamott illóolajat (a bőrünkre vagy mécsesre cseppentve, akár a forróvizes fürdőnkbe téve).

levendula

5. Igyunk közérzet-javító teákat! Illóolajokat is tartalmaz az orbáncfű és a citromfű tea. A zöld teában és a fekete teában L-theanin található, amely egy vízben oldódó aminosav. Közvetlenül az agyon fejti ki hatását és segít csökkenteni a stresszt és a szorongást.

6. Fogyasszunk sok gyümölcsöt és vitamint! A stressz ellen a legjobb a niacin, amely nagymértékben csökkenti a depressziót és a szorongást.  A gyümölcsök közül a legjobb erre a banán, mert magas a triptofán tartalma, ami az egyik legfontosabb összetevő a szerotonin – azaz a boldogság hormon – képzésében!

7. Együnk rendszeresen magvakat és dióféléket, mert ezekben is található triptofán. Rendszeres fogyasztásuk segít az agynak több szerotonint termelni.

 

Healthy-Reason-to-Love-Nuts-and-Seeds

 

8. Növeljük az Omega-3 bevitelt! Fogyasszunk sok halat: lazacot, pisztrángot, heringet, szardellát, makrélát. Ha ezeket nem kedveljük, halolajjal vagy táplálék-kiegészítőkkel is pótolhatjuk. A lenmag és a dió(!) is tartalmaz Omega 3-at.

9. Fogyasszunk sok B12 vitamint! (Legegyszerűbb hozzájutni, ha időnként élesztőt veszünk magunkhoz.) A B12 hiánya is okozhat depressziót.

 

Itt a tavasz, a jó idő, a napsütés, a madárcsicsergés! Mindezek már önmagukban is nagy segítséget jelenhetnek a depresszió ellen. Rajta, induljunk egy kicsit a természetet járni a barátainkkal, szeretteinkkel!

 

Kapcsolódó cikkek:

A depresszió 11 legfontosabb jele

Szülés utáni depresszió: mit tehetünk?

Veszélyes és alattomos, de legyűrhető betegség a depresszió

A depresszió stroke-ot okoz?

 

Képek forrásai: http://mindbodycoach.org, http://outdoors.dartmouth.edu, http://www.theveganwoman.com, http://cdn2.curejoy.com


Hasonló cikkek