A fagyasztókban is lehet sertéspestissel fertőzött hús

Nem elegendő az állatok elpusztítása, további intézkedésekre van szükség. A sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében határon átnyúló együttműködésre van szükség. 

Magyarország és Szlovákia területén egyaránt el kell végezni a szükséges intézkedéseket. “Nem lehet a vésznek határt szabni. A megoldásokat közösen kell megtalálnunk. Emellett a gazdákat kártalanítani kell az elpusztított állatokért.”hangsúlyozta Csicsai Gábor, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. “Nem most kéne az illegális tenyésztőkről beszélni. Az összes gazdát kártalanítani kell az elpusztított sertésekért, attól függetlenül, hogy bejelentették-e az állatokat, vagy sem.” – hangsúlyozta Csicsai.

A mezőgazdasági minisztérium államtitkára hangsúlyozta: az a fő cél, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. Véleménye szerint jelen helyzetben rendkívül lényeges, hogy megfelelően tájékoztassák a gazdákat a sertéspestis veszélyeivel összefüggésben, és a tenyésztők is informálják az illetékes hatóságokat a vírus felbukkanásának gyanújáról. Az államtitkár azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy az érintett határmenti területeken többnyire az idősebb korosztály gazdálkodik, és sokszor nyelvi akadályok is felmerülnek, így a törvény életbe lépését megelőzően sokakhoz nem jutott el az információ a tenyészállatok bejelentésére vonatkozó kötelezettségről. Gazdaságilag gyenge régiókról van szó, már csak ezért is fontos a tenyésztők kártalanítása.

Elmondása alapján nem elegendő a sertések elpusztítása, ugyanis előfordulhat, hogy levágták, majd lefagyasztották a fertőzött állatok húsát. “Az intézkedéseket a fagyasztott húsokra is ki kell terjeszteni. A vírus akár hónapokig életképes marad, így ha fél év múlva kiolvasztják a fertőzött húst, ismét elterjedhet a kór.” – hangsúlyozta Csicsai.

A Híd képviselői javaslat beterjesztése révén tervezik elérni azt is, hogy megkönnyítsék a fiatal farmerek földterületekhez való hozzáférését. Kisgazdálkodásonként hozzávetőlegesen 30 hektárnyi földterülethez juthatnának hozzá a farmerek, természetesen bizonyos meghatározott kritériumok teljesítése mellett.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek