A felvidéki a magyar pálinka királya

Gazdag hagyománya és a jelek szerint még ígéretesebb jövője van a magyarországi pálinka előállításának, főzésének és a fogyasztói szokáskultúrának. Ennek ékes bizonyítéka az az évente megrendezésre kerülő rangos esemény, melynek során komoly, napokig tartó szakmai zsűrizést követően átadják a Magyarország legjobb pálinkája megtisztelő díjat. Ebben az évben ez az elismerés a kisvárdai Várda Drink Zrt. vállalatot illette meg, melynek vezérigazgatója az érsekújvári Pál Tibor.

Hogyan lett a Várda Drink Jonathán alma pálinkájából az év pálinkája?

Nem számítottunk rá, mert vállalatunk nagy mennyiségben gyárt szeszes italt, az ország egyik legrégebbi és legnagyobb kapacitású szeszfőzdéje vagyunk. Általában az ilyen megmérettetéseken a kisebb szeszfőzdék szoktak diadalmaskodni. És ha hozzátesszük, hogy a 30 tagú szakmai bíráló bizottság a Besztercei szilvapálinkánkat is Champion díjban részesítette, igazán ragyogó eredményt értünk el. 33 pálinkafőzde több mint 300 tételt nevezett be az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenybe. 

A Magyarország legjobb pálinkája díjat ebben az évben Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny fővédnöke adta át október 26-án az Országház felsőházi termében Mihályi Lászlóval, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökével együtt.

A pálinka vegyi elemzések alapján 8 évig képes fejlődni, és ha jól le van zárva, nem oxidálódik, a minőségét képes hosszú ideig megőrizni. A vilmoskörténél például hetven százalékos érettségnél szedik le a gyümölcsöt, s ami belőle nem megfelelő minőségű, eltávolítják. Két hétig hűtőházba teszik, hogy azonos érettségi szinten legyen a leszedett gyümölcs. A hűtés után természetes hőfokon újraindítják, „újraébresztik” a gyümölcsöt. Csak ezután kezdődhet a cefrézés.

Az év pálinkájának, a kisvárdai Jonathán almapálinkának az ízvilága hagyományos gyümölcsfajta az ország történelmi múltú almáskertjéből, Szabolcsból. Különleges zamata elsősorban az édes-savas ízhatás harmóniáján alapul. Illata a tavaszi almavirág illatát idézi fel, friss, üde, lendületes, fiatalos, könnyedén parfümös. Ízben a gyümölcs piros héjának enyhe viaszossága a fahéjas, vaníliás fűszerezettséggel együtt kerek egységet alkot.

A házelnök kapott belőle egy flaskóval?

Még nem, de el van téve neki egy üveggel. Egyébként Kövér László a díjátadáskor azt a népi szólást idézte, amely szerint a mértékkel fogyasztott pálinka bátorságot, a bor bölcsességet ad. Bátorság nélkül a bölcsesség terméktelen, bölcsesség nélkül a bátorság vakmerő, ez magyarázhatja a két ital nagyszerű harmóniáját. Azt is mondta Kövér László, hogy az első stampedlit a magyar ember a barátságra, a másodikat a jókedvre issza.

Jó tudni azt is, hogy minden pálinka párlat, de nem minden párlat pálinka. Pálinka csak az, ami Magyarországon termett gyümölcsből, magyarországi lepárlással, magyarországi palackozással van piacra dobva!

Itt van különbség a szlovák és a magyar piac között. A szlovák piacon még mindig dominál a pálinka karcossága, karakteressége, alkoholfoka. Itt az igazi pálinka 52 fokosnak számít. De egy igazi férfitársaságban mindkét helyen a pálinka a fő téma. A pálinka definíciója egyébként 37,5 foknál kezdődik.

Hogyan került Pál Tibor barátságba a pálinkával?

Van kötődés, pár évig otthon készítettem pálinkát almából, vilmoskörtéből, sárgabarackból, sőt brandyval is próbálkoztam, a barátaim szerint nem is volt rossz próbálkozás. Pince is készült hozzá az érsekújvári családi otthonunknál. Mára már viszont elillant mind, pedig nem is volt kis mennyiség… 

A házi pincéből aztán már csak egy ugrás volt Kisvárda, a Várda Drink Zrt.? Hogyan győzi érsekújvári lakhellyel a 350 kilométeres utat?

Közben még néha fel kell ugranom Pozsonyba is, mert 2007-től cégünk a St. Nicolaus szlovák érdekeltségű üzletcsoport tulajdonában van. A legtöbb időt Budaőrsön töltöm, ahol az értékesítési és marketing csapatunk székel. Sokat vagyok úton, de szeretem, amit csinálok. A családom, feleségem és a két fiam megértőek! Büszkeséggel tölt el, hogy a közel 100 éves hagyománnyal bíró magyar vállalatnak 2016-től a vezérigazgatója vagyok. Ez idő alatt a Magyarországon értékesített árumennyiségünk több mint a duplájára emelkedett.  Mindez azt bizonyítja, hogy egy szlovákiai tulajdonban lévő vállalkozás is képes jelentős sikereket felmutatni a magyar piacon, sőt cégünk eredményei példaértékűek a határon átívelő magyar–szlovák kereskedelmi forgalomban.

Termékeik közül nagy népszerűségnek örvend a Várda Keserű likőr, Várda Szilva, Várda Coffee vagy a Várda Kulacs, amelyet meggy, szilva, ó-barack, vilmoskörte változatban hollóházi porcelánkulacsban árulnak. A vállalatnak Magyarországon idénytől függően 100 alkalmazottja van, és 4,3 millió liter szeszes ital mellett jelentős mennyiségű üdítőt, ásványvizet, valamint biológiai ételecetet is forgalmaz, évente ÁFA nélkül számolva 9,7 milliárd forint nagyságrendben.

Forrás: ma7.sk

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek