A felvidéki Bátorkeszin is épül a magyar jövő

A hét végi ünnepélyes alapkőletétel után, a helyi magyar alapiskola szomszédságában elkezdődött Bátorkeszi református bölcsődeépületének a betonozása. A magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programja keretében hozzávetőleg 680 ezer eurót adományozott e célra a Komáromi járásban található egyházközségnek.

A tervek szerint 2021 tavaszán kerülhet sor a korszerű létesítmény átadására, amelyet majd 30 kisgyermek látogathat.

Czinke Zsolt lelkész, továbbá Géresi Róbert püspökhelyettes, Labancz Roland helyi polgármester, a gyülekezeti gondnokok, valamint két kisgyermek és szüleik segítségével az épület alaprajzát, látványterveit, a presbitérium vonatkozó határozatát és az egyházközségük zászlaját tartalmazó időkapszulát helyeztek el a református bölcsőde alapkövébe.

A tervek szerint másfél év alatt, a Bethlen Gábor Alapon keresztül valósul meg a magyar kormány zöldmezős beruházása. „Napjainkban a helyi 2-2 óvodán és alapiskolán kívül 1-1 speciális és művészeti alapiskolában, valamint 1 szakközépiskolában folyik az oktatás és nevelés. Bölcsőde hiányában többen naponta Komáromba kénytelenek elvinni a kisgyermeküket. Mivel a felvidéki magyar jövő építése már a bölcsődében kezdődik, e lehetőségért felettébb hálásak vagyunk a magyar kormánynak.” – hangsúlyozta Czinke Tímea lelkipásztor.

A bölcsődével kapcsolatos terveket két komáromi műépítész, Csémy Olivér és Krisztián fia készítette, annak kivitelezését pedig Neszi Zsolt komáromi Skillbuild nevű cége végzi a magántulajdonból a református egyházközségük birtokába átkerült telken. „Már elkezdődtek a betonozási munkálatok, épülnek az intézmény falai.” – tájékoztatott. “Az egyházi alapítású intézmények küldetése, hogy felekezeti hovatartozás nélkül, Istenbe vetett hitükben egyesítsék újra a felvidéki magyarságot. Csakis akkor tud újra megerősödni, ha újra egységesen megerősödik keresztyén hitében.”

Forrás: ma7.sk

Fotó: Bottyán Diana


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek