A FIDESZ győzelmét jósolják az uniós felmérések

A Fidesz toronymagas győzelmét jósolja a legfrissebb uniós mandátumbecslés. A május végi európai parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP várhatóan 13 képviselői helyet kap, a Jobbik, illetve az MSZP-Párbeszéd 3-3, míg a DK és a Momentum 1-1-politikust küldhet Brüsszelbe.

28 tagállam 43 közvélemény kutatója készítette el az európai parlamenti választások előtti utolsó mandátumbecslését. Az eredmények azt mutatják, hogy a britek részvétele sem sodorná veszélybe az Európai Néppárt (EPP) biztos győzelmét az európai uniós választásokon.

Az előrejelzés szerint az EPP 180 képviselői helyet szerez, a szocialisták pedig 149-et. A harmadik legnagyobb frakció, 76 mandátummal a liberálisok lennének, míg a negyedik helyen várhatóan az Európai Konzervatívok végeznének.

A közvélemény kutatók egybehangzó véleménye szerint Magyarországon a Fidesz-KDNP fölényes győzelmet arat majd és 13 képviselőt küldhet az Unióba. A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd 3-3 helyet szerezne, míg a DK és a Momentum 1-1-et. Az LMP az előrejelzések szerint nem jut be a júliusban felálló új Európai Parlamentbe.

A mandátumbecslés Olaszországban a Salvini vezette Északi Liga toronymagas győzelmét vetíti előre, míg Franciaországban Emmanuel Macron pártja fej-fej mellett van Marine Le Penével.

Az európai parlamenti frakciók szempontjából Németországból 30 mandátum érkezhet az Európai Néppárthoz. Ez alig kétszer több, mint a sokkal kisebb népességű Magyarországé. Ez adott esetben jelentősen felértékelheti a Fidesz pozícióját a Néppárton belül.

Deutsch Tamás úgy fogalmazott: “ma jelen pillanatban, könnyen lehet, hogy alig kétszer annyi mandátuma lesz a CDU-CSU-nak az Európai Néppártban, mint a Fidesz-KDNP képviselőinek. Könnyen lehet, hogy ahhoz a helyzethez képest, hogy jelenleg a hetedik legnagyobb nemzeti delegáció vagyunk, ennél jóval előkelőbb helyen végzünk. Azt gondolom, új fejezetet nyit majd a Fidesz és a Néppárt viszonyában.”

A Fidesz EP-képviselője a ciklus utolsó parlamenti ülése a júliusban felálló új Európai Parlament legfontosabb feladatairól is beszélt a Hír TV-nek.

“A migráció kérdésében a bevándorlást elutasító vezetőkre van szükség. Arra, hogy a tehetetlen brüsszeli bürokrácia helyett a nemzetállami kormányok oldhassák meg végre az illegális bevándorlás problémáját. Másodsorban a migrációra fordítandó költségek helyett olyan 7 éves költségvetésre van szükség, ami az Unió erősödését szolgálja, kohéziós, regionális politika és az agrártámogatások fejlesztésére van szükség. És végül, de nem utolsó sorban abba kéne hagyni a jogállamisági eljárásoknak álcázott büntető eljárások akciókat.”

Az európai parlamenti választásokat május 26-án, vasárnap rendezik Magyarországon. Eredmények leghamarabb éjjel 11 óra körül várhatók.

Forrás: hirtv.hu


Hasonló cikkek