A gólyák megkedvelték Kecskemétet

Már nem csak egy, nem is kettő, hanem egyenesen három gólyafészek található Kecskemét belterületén. Ezek közül kettőben már biztos elindult a költés.

Az év elején még csak egy Hunyadivárosi fészekbe várták vissza a békák főellenségeit. Ott már kettő, a Műkertváros szélén pedig egy fészek található jelenleg. Már két gólyafészek található a Hunyadivárosban. Ráadásul egy utcában és szomszédos villanyoszlopokon.

Az utcában lakók szerint mindkét fészekben 2-2 fióka van. A régebbi fészket használó egyik gólya egyébként gyűrűzött madár, amit Ceglédtől nem messze jelöltek meg fióka korában, de 4-5 éve mindig a városszéli lakhelyet választja. Az itt élő fehér gólyák részben a közeli Nyomás legelőiről táplálkoznak, de az is előfordul, hogy a hulladéklerakóról gyűjtenek élelmet.

A folyamatosan visszatelepülő madarakból viszont még több lett, ugyanis a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei észrevették, hogy a Műkertváros szélénél is gyakran látni madarakat, akkor amikor a jelzések szerint a Márai utcában vannak a gólyák. Kiderült, hogy ezen az iparterületen régebb óta épült egy fészek, ami szintén lakott és a környékbeliek szerint ebben is költenek. Ezek a madarak is közel vannak a táplálékban bővelkedő laposabb, vizesebb területekhez. Így elmondhatjuk, hogy a tavalyi adatokhoz képest, Kecskemét belterületén háromszor annyi gólyafészket tudhat magáénak, mint 2020-ban.

Sikeresen felnövő és kirepülő fiókákból is remélhetően több lesz idén. A fiatal állatokat szokás szerint júniusban gyűrűzik majd meg, ebben az időszakban számolják meg országszerte a hazatérő gólyákat is. A fehér gólyák állománya egyébként drámai mértékben, 20-25 %-kal csökkent az utóbbi években. A Magyar Madártani Egyesület legutóbbi országos felmérése alapján már csak 3900-4200 pár él az országban  – írja a Hiros.

Révhegyi Andrea

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 

 

 

 


Hasonló cikkek