A Gömör és Kishont fejlesztésére irányuló zöldberuházások a 8-szorosára nőttek

Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter 3 dél-szlovákiai járásba látogatott, melyek a legkevésbé fejlettek közé tartoznak. Gömör és Kishont régióban azonban az utóbbi időben jelentős beruházások valósultak meg.

Az elmúlt négy évben 148 projektet támogatott a zöldtárca, közel 57 millió euró értékben a Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járásokban. „Szlovákiában vannak régiók, melyekkel szemben történelmi adósságunk van. Ideje törleszteni. Örülök, hogy visszakerült a kormány térképére az a térség, amelyről a múltban megfeledkeztek.” – jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A középületek energiaigényének csökkentése, a víz- és levegővédelem, illetve a hulladékgazdálkodás a zöldtárca által leginkább támogatott területek. A Környezetvédelmi Alapból a tárca 2016 és 2019 között 98 tervezet megvalósulását támogatta a három járásban, közel 10 millió euró értékben. Összehasonlításképpen, az előző, 2013-2015 közötti időszakban a Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járásban összesen 14 projekt kapott 1,2 millió eurónyi támogatást az alaptól. A Környezeti Minőség Operatív Programból az elmúlt 4 évben 47 millió euró érkezett a térségbe 50 projektre.

Ennek a támogatásnak köszönhetően újult meg az óvoda a rimaszombati járásbeli Balogiványiban. A Környezetvédelmi Alap 100 ezer eurós hozzájárulásából hőszigetelték az óvoda épületét, korszerűsítették a fűtőrendszert. Balogtamásiban a művelődési házat újították fel 70-ezer euróból. A tető szigetelésével, a nyílászárók cseréjével és az új fűtőrendszerrel sikerült növelni az épület energiahatékonyságát.

A tárcavezető arra kérte a kisebb városok és falvak vezetőit, hogy használják ki a szennyvíz- és ivóvízhálózat építéséhez felkínált egyedülálló támogatási lehetőséget, amelynek keretében akár 5 millió euró is igényelhető.

Forrás: bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek