A háromévesnél idősebb gyermekek fejezzék be a növekedést!

Abszurd, tréfás feliratokkal protestál a Monoprix francia üzletlánc a kormányzat szerintük értelmetlen, a kereskedelmet ellehetetlenítő intézkedései ellen. Macron és kabinetje ugyanis úgy döntött, meghatározzák, mi az, ami „alapvetően fontos” áru, s mi nem az – utóbbiakat tilos árusítani, a kis-és nagykereskedők kötelesek lezárni a nem alapvető árukat kínáló polcokat vagy üzletrészt; ha egy kiskereskedő csak ilyesmit árul, be kell zárnia a boltját.

Mit arról a Le Figaro is beszámolt az intézkedés kezdetekor, november elején az üzletekben, a lezárt polcok előtt olvasható feliratokon arról tájékoztatták a vevőket, hogy tilos értékesíteni többek között játékokat, növényeket, karácsonyi dekorációt, ékszert, könyvet. A Monoprix is, mint a többi áruház, üzleteit tehát úgy működtetheti, hogy azok jelentős részét lezárják. A kormányzat „alapvetően fontos” intézkedései ráadásul sokan, s nem csak a kereskedők, ésszerűtlennek és meghökkentőnek találják.

A Valeurs Actuelles pedig bemutatta a Monoprix egyik boltjában kihelyezett, szabványos eligazító táblákkal figurázzák ki az életszerűtlen szabályokat:

„A három év alatti gyermekek ruházatát alapvetően fontosnak nyilvánították. A többieket kérjük, fejezzék be a növekedést!” „Ha a cumisüveg nem ’alapvetően fontos’ árucikk, figyelmeztetni kellett volna minket, hogy ne csináljunk kisbabákat az első hullám alatt!”

A Géraldine Woessner újságíró által lefotózott és a Twitteren közzétett feliratokon az is olvasható: „Egy bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az eső nedves, ezért végre jogunkban áll esernyőt árusítani!” A boltban működő Amazon átvételi pont fiókjaira pedig ezt a feliratot ragasztották: „Nincs túl nagy kedvünk olyasmit tárolni, amit minekünk nincs jogunk árusítani”. A tilalmas, nem alapvetően fontos cikkek ugyanis továbbra is megrendelhetőek online fogalomban.

Humorba csomagolva – írja a lap – ez a kormányzat teljes egészségügyi politikájának kemény elutasítása. Eredetileg bezáratták azoknak a kiskereskedőknek az üzleteit, akik a nem „alapvetően fontos” cikkeket árulták, miközben a nagy alapterületű áruházakban továbbra is hozzáférhetők voltak ugyanazok a cikkek. Ez olyan méretű felháborodást szült, hogy inkább elrendelték a nagyobb területű árusító helyeken is ugyanezen termékek árusításának tilalmát.

A kapkodás, ésszerűtlenség és az árusítható termékek önkényes, abszurd listázása nemcsak a kereskedelmi szféra szereplőit ingerelte föl. Jérôme Rivière, a Nemzetgyűlés európai parlamenti képviselője Twitter-bejegyzésben kelt ki „Macron, Castex és konzorciumuk ostoba és abszurd intézkedései ellen”.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek