A Harry Potter egyik első kiadása majdnem 100 ezer dollárért kelt el

Az első kiadások a könyvgyűjtők legértékesebb tárgyaivá váltak szerte a világon. Amíg legdrágábbakat, mint a Cantebury meséket vagy a Gutenberg bibliát több mint 4 millióért, addig másokat, mint például a Zabhegyezőt vagy a Büszkeség és Balítéletet több ezer dollárért adták el. A napokban pedig a Harry Potter és a bölcsek kövének első kiadása is csatlakozott az értékes első kiadások listájához egy majdnem 100 ezer dolláros összeggel.

A Harry Potter könyvek több száz millió példányban keltek el a világon, de akkor mégis mi teszi olyan különlegessé ezt az egyet? Ugyanaz, mint majdnem az összes többi első kiadást: az elütési hibák és a korlátozott példányszám. Ebből a kiadásból csupán 500 darabot nyomtak.

Egy hasonló kiadást 68 ezer dollárért adtak el korábban, de ami azt illeti, ez az egy még annál is kivételesebb. A könyv ugyanis J. K. Rowling első ügynökének, Christopher Little-nek a tulajdonában volt, és az oldalak neki szánt személyes megjegyzéseket tartalmaznak. Eredetileg valahol 52 és 75 ezer dollár között becsülték az eladási értékét, de végül az érte folytatott licitháború feltornázta az összeget egészen pontosan 90,074 dollárra.

Forrás: bookstr.com

 


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek