A határsávban ingázóknak nem lesz szükségük negatív tesztre

Az ingázók megússzák az állandó tesztelést, egyes kiváltságosok viszont csak a karanténkötelezettség aló mentesülnek.

Május 1-jével enyhítik az intézkedéseket a határokon – nem lesz kötelező a 30 kilométeres sávban és sávból ingázók számára a negatív vírusteszt.

A válságstáb a következő változtatásokat foganatosítja:  

  • eltörlik a korábban kilátásba helyezett, 30 napnál nem régebbi koronavírus-teszt felmutatására vonatkozó kitételt a határátkelőtől számított 30 kilométeres távolságban illetve távolságból ingázók számára (Ján Mikas szerint ezt a döntést a környező országokban tapasztalt javuló tendenciák tették lehetővé).
  • kivételt kapnak a karantén kötelezettsége alól a határmentén élő, de a keleti cseh kerületek valamelyikében (Olomouci, Zlíni, Morvaországi és Morva-sziléziai kerület) vagy Bécsben, Alsó-Ausztriában vagy Burgenlandban egészségügyi alkalmazottként vagy gondozóként dolgozó személyek – de 96 óránál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk.
  • kivételt kapnak a karantén alól a külföldön tanuló alap-, közép- és főiskolás diákok, de csak a felvételi vizsgák elvégzése céljából.
  • 96 óránál (4 napnál) nem lehet régebbi a határátkeléskor felmutatott negatív teszteredményt (ugyanez a szabály érvényes Ausztriában és Csehországban is).

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép forrása: 24hod.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek