Fidesz-KDNP: 2020 a botrányok éve volt Salgótarjánban

Közleményt adott ki december 21-én Salgótarján Megyei Jogú Város közgyűlésének Fidesz-KDNP frakciója. Az ebben foglaltak szerint 2020-ban nemcsak a járvány keserítette meg a salgótarjániak életét, hanem a baloldali városvezetés is. 2020 a botrányokról szólt és bebizonyosodott a járványhelyzet alatt, hogy ha baj van, az emberek nem számíthatnak a város vezetésére. A baloldali Fekete Zsolt és csapata nem tudnak a védekezés élére állni, csak lekövetik az eseményeket – olvasható a közleményben.

Fenyvesi Gábor sajtószóvivő szerint Salgótarján ebben az évben sem tudott felnőni a feladathoz, hogy a megye húzótelepülése legyen. Tovább folytatódott a lecsúszás, a fiatalok elvándorlása, az elöregedés. Mint írja, nem indult jól az év a nógrádi megyeszékhelyen, hiszen januárban új vezetőt kellett választani a városfejlesztő kft. élére, mert az addigi vezető, Oláh Péter gyanús körülmények között lemondott.

„Ez a mozzanat az év során új értelmet nyert. Akkor azt javasoltuk, hogy a céget világítsák át. Javasoltuk továbbá, hogy tekintsük át egy vizsgálóbizottsággal a játszótér-építéseket, valamint az óvodák felújítását. Ezt a javaslatunkat a közgyűlésben a baloldali többség leszavazta” – fogalmaz a Fidesz frakció szóvivője.

A közlemény a járvány helyi kezelésére is kitér és bírálja a baloldali városvezetést: „Fogalmuk nem volt mit tegyenek, csak egy helyben topogtak. A Fidesz-KDNP felismerve a helyzet súlyát, több javaslatot tett a védekezésre, de ezeket nem nagyon vette figyelembe a baloldali városvezetés. Szerencsére a kormány által irányított országos védekezés az emberekkel összefogva sikeres volt.”

Az első veszélyhez utáni nyári időszakról ez olvasható a Fidesz közleményében: „A járvány csitulása után Fekete Zsolt és csapata gazdasági programot terjesztett a közgyűlés elé. Nos, ebben nagyjából azt deklarálták, hogy mint városvezetés képtelenek befolyásolni a város életét és jövőét és azt csak a kormány tudja. Mi elmondtuk, hogy ha ezt így gondolják, akkor nincs rájuk szükség. Ezután a nyár a szokásos semmittevéssel telt a városvezetés részéről. Majd nyár végén beütött az újabb botrány. Az ezalenyeg.hu baloldalhoz köthető internetes portál beleszállt a Játszóház építésébe. A cikk címe az volt, hogy »Méteres fű áll a játszóház előtt, kilopták a pénzt a beruházásból«. Olyan mondatokat fogalmazott meg, mint »3 hónapja készen van a Salgótarjáni Játszóház, üzemeltető azonban nincs, a pályázati pénzt pedig másra költötték.« »Úgy tűnik, csak az építkezésből érte meg lopni (…)« »Rossz volt a szervezés és a kivitelezés, most pedig kiderült, hogy az építkezést szétlopták.« A cikk ráirányította a figyelmünket az azóta sem üzemelő Játszóház kivitelezésére és az azt megelőző közbeszerzésen résztvevő cégekre. Így került a figyelem középpontjába a TRIOMER Kft. Ezzel elindult a TRIOMER botrány.”

Mint kifejtik, a TRIOMER botrány továbbgyűrűzött, egyre több információ látott napvilágot. A közleményben így fogalmaznak: “A legfontosabb momentuma az volt, hogy Oláh Péter mint a Városfejlesztő Kft. vezetője, Fekete Zsolt tudtával kitömte megbízásokkal a TRIOMER Kft-t, majd Oláh Péter januárban lemondott a cég vezetéséről. De mielőtt távozott még megvetette az üzletrészét a TRIOMER Kft-vel egy másik cégben. Ezek után júniusra már Oláh Péter volt újra a TRIOMER Kft. tulajdonosa. A baloldali Feketének ekkor már magyarázkodnia kellett. Lényegében beismerte, hogy tudott róla, de annyit fűzött csak hozzá, hogy szerinte ez „nem volt etikus”.”

Fenyvesi Gábor szóvivő bírálja a salgótarjáni városvezetést azért is, mert ahogy fogalmaz: „kiárusítanák az önkormányzati vagyont” azzal, hogy szerinte áron alul kínálnak eladásra önkormányzati ingatlanokat.

Szerinte nem jó út az sem, hogy a különleges jogrend idején Fekete Zsolt polgármester döntött új adó bevezetéséről, a telekadóról, megemelte az idegenforgalmi adót és megemelte a parkolási díjat Salgótarjánban. Ezek a kormány tiltó határozata miatt azonban nem léphetnek jövőre érvénybe. Ettől függetlenül, ha Fekete Zsolt nem vonja vissza, 2022-ben életbe lépnek” – olvasható a közleményben.

 


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek