A helyi termékeket népszerűsítik Varsányban

Évről-évre sikerrel megvalósított közfoglalkoztatási programjairól híres Nógrád megyében Varsány. A település 2013-ban a területen végzett kimagasló munkájáért belügyminiszteri oklevél kitüntetést is kapott. Október 16-17-18-án itt rendezik meg a Nógrádi Termelői Mustrát, amelynek középpontjában a helyi termékek állnak majd. 

A háromnapos programsorozat nyitó napja során, október 16-án szakmai konferenciát rendeznek azzal a céllal, hogy értelmezzék a helyi termékekkel kapcsolatos jogi szabályozásokat és az ezen a területen várható intézkedéseket. Bemutatkoznak a helyszínen varsányi termelők, többek között sajtokkal, szörpökkel, tésztákkal és lekvárokkal. Október 17-én a Hagyományőrzők Házában folytatódik az eseménysorozat, ahol a Nógrád megyei termelők portékáit a nagyközönség is megkóstolhatja, megvásárolhatja. A szervezők ezzel is a nógrádi árukat szeretnék népszerűsíteni.

A résztvevőket egyéni előadók szórakoztatják majd, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozásokkal várják. A programot vasárnap egy szentmise zárja a Varsányi Római Katolikus Templomban, ahol megáldják a Nógrádi Termelői Mustrán bemutatott termékeket. 

Házi lekvárok, befőttek, szörpök, sajtok, pálinkák, hústermékek és tökmagból készült termékek is elérhetőek lesznek a Mustrán.
A Nógrádi Termelői Mustra szombati napján helyi termelők termékeit lehet majd megnézni, megkóstolni, megvásárolni.

fotó: www.varsany.hu


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek