A hét színháza – A Leányfalusi Szekér Színház

Honlapjuk szerint megalakulásuknak ötletét Déryné echós szekere és a Kelemen társulat színjátszói adták. Céljuk egy olyan mobilis színház működtetése, mely nagyjából tavasztól őszig járja az országot, hogy hirdesse a szép magyar nyelvet. Hogy megidézze az ősi magyar játékokat akár egy hegyoldalon vagy egy falunapon. Tagjai vállalkozó szellemű színészek, táncosok, zenészek és a színházat igazán kedvelő emberek. Leányfalun 2003-tól működnek hivatásos színházként, ennek jeléül egy felújított szekeret helyeztek el a faluház kertjében.

 

Habár egy évadjuk májustól októberig tart az időjárási viszonyok miatt, az utóbbi években bizonyosságot nyert, hogy az év minden napján szívesen látják a társulatot falu- és kultúrházak színpadjain.

Eddig bemutatott 15 színdarabjuk közül bármelyik megrendelhető, mind XVIII-XIX századi vásári komédia, népszínű, vígjáték, korabeli ruhákkal, tánccal és zenével, időtartamuk körülbelül 40-60 perc. 2013-tól a Tabulatúra régizene-együttessel több produkciót is elkészítettek, többek között a Szent István, a magyarok királyát vagy a Mátyás király lakomáit.

 

A társulat vezetője Póka Éva, Kölcsey-díjas színművész, aki szívügyének tekinti a magyar színház sorsát, a szép beszéd megőrzését és a kulturális sokszínűség fenntartását, és mindezeket a Leányfalusi Szekér Színházon keresztül igyekszik megvalósítani.

 

Forrás: Szekér Színház


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek