A hét színháza – A Pécsi Harmadik Színház

Ebben a rovatban minden héten egy másik színházat ajánlunk az olvasóink figyelmébe egy rövid bemutatás kíséretében.

A Pécsi Harmadik Színházat 1988-ban alapította Vincze János, aki a mai napig is vezetője maradt az intézménynek. Honlapjuk szerint mind a hivatásos, mind pedig az amatőr színházaktól eltérő, művészi tevékenységükben az újszerűt kutató társulatról beszélhetünk, amely a 1990-es évek első felében sikeres bemutatóival (Csirkefej, Találkozás, Halleluja) komoly szakmai elismeréseket vívott ki magának.

Bányavirág, komédia. Főszereplő László Csaba

1995 január elsejétől önkormányzati és állami támogatásban részesülő hivatalos színház lett. Átlagosan évi két-három saját produkciót mutat be, de mindemellett befogadó színházként is működik, amatőr és hivatásos, belföldi és külföldi színházak vendégjátékainak is teret enged, csak úgy, mint a helyi amatőr és alternatív színházi csoportoknak.

Eddig az intézmény 11 előadását válogatták be az országos színházi találkozók versenyprogramjába, mely jelölésekből 11-et díjra is váltott. A Pécsi Harmadik Színház nemzetközi terepen is képviselte hazánkat, többek között a Bukaresti Magyar Színház Napokon 2001-ben, valamint vendégjáték-sorozaton az Egyesült Államokban 2002-ben.

A Pannon Televízió videója, melyben megszólal a színház vezetősége.

Vincze Jánost, a színház igazgatóját Jászai-díjjal tüntették ki 2001-ben, Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése pedig Pro Communitate kitüntető címmel jutalmazta a színházat annak egész Dél-Dunántúlon folytatott magas színvonalú művészeti tevékenységéért.

forrás: Pécsi Harmadik Színház


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek