A hét színháza – A Pécsi Nemzeti Színház

Fritsi Péter

A színjátszás valamikor az 1800-as évek közepén kezdődött a városban, magyar és német nyelven. Az előadások fogadókban, előkelő polgári házakban és tánctermekben zajlottak, Pécs a vidéki színházi kultúra központi helye lett.

A fellendült színházi élet hatására a pécsiek önálló kőszínházat szerettek volna önálló társulattal, ezért a város közgyűlése hamarosan létrehozott egy Színügyi Bizottságot, melynek feladat a színház építési területének kijelölése volt, a bizottság választása végül a mai Színház térre esett.

A Színügyi Bizottság elnöke, Aidinger János, a város polgármestereként megszavaztatta a megyei pótadót, hogy ebből biztosítsa a színház költségeit. Az 1890-ben meghirdetett országos pályázatot Lang Adolf és Steinhardt Antal nyerte meg, akik a Felmer-Helmer építészpárossal és 10.000 forinttal kezdtek neki az építkezésnek.

A színház megnyitója 1895-ben történt, az eseményre az akkori Pécsi Napló ünnepi különkiadással jelent meg, a társulat Erkel Ferenc Bánk bán című előadását adta elő a színház megnyitóján.

A színház Játék a kastélyban című előadásának bemutatója

Az épület hosszú évtizedeken keresztül szolgált a pécsi színházi élet központjaként, míg végül 1896-ban bezárt, mert életveszélyessé vált. A javító munkálatok 1991-ig tartottak, a színház kívül-belül megújult, forgószínpad, 4 részben süllyedő zenekari árok, új fény- és hangtechnika került beszerelésre az igényesebb és látványosabb előadások érdekében. A következő felújításra 20 évet kellett várni, amikor 2011-ben főleg az épület külsején történtek munkálatok.

A Pécsi Nemzeti Színház azóta is a város színházi- és kulturális élet központjaként szolgál, minden évben igényes előadásokkal szórakoztatva a látogatóit.

Forrás: A Pécsi Nemzeti Színház története


Hasonló cikkek