A hét színháza – A Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház

1913-ban a bányatörvény értelmében a bányászok, a bányatelepen élők és dolgozók művelődési és szórakoztatási igényeinek kielégítésére kezdték el építeni a Népházat. Az épület 1917-re készült el, a mai napig Tatabánya legjelentősebb kulturális intézményeként működik.

Az első igazi színházi tevékenységet az 1964-ben alapult Bányász Színpad teremtette meg. Az első hivatalos, államilag támogatott színházra 1989-ig kellett várni, ekkor költözött az intézménybe az Éless Béla vezetésével a Komárom Megyei Játékszín. Mai hivatalos nevét Jászai Mari Színház – Népház 1994-ben vette föl. A színház 2007-2009 között jelentős felújításon esett át, az épület építészeti és gépészeti újdonságokkal bővült. Az utóbbi években több mint 1200 színész szerepelt a színház színpadán, és közel 180 saját kiállítású előadást nézhettek meg a tatabányai nézők.

A színház célja a minőségi szórakoztatás mellett az elgondolkodtató, hétköznapi problémákra reflektáló darabok bemutatása is, melyek intimebb atmoszférájuk miatt a kamaraszínházban kerülnek bemutatásra; az ilyen jellegű előadásokkal kiegészülve egészen széles közönséghez képesek szólni minden korosztály számára.

Az impozáns épület külső felvétele

Az intézmény kiemelten kezeli a gyermek- és ifjúsági nézők színházra szoktatását, ezért az országban egyedi módon évente 7-9 gyerek bemutatót is tart. Ezeket kiegészítve a színház hétvégi családi programokkal várja a gyerekes családokat.

A megye egyetlen kőszínházaként a többi településről odalátogató nézők száma legalább olyan jelentős, mint a városiaké.

Forrás: Jászai Mari Színház, Népház


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek