A hetedik katonai rendeletet jelentette be a román belügyminiszter

Romániában a Covid-19 vírusfertőzés terjedésének megakadályozására, lassítására hozott hatósági intézkedéseket katonai rendeletekkel támogatja, erősíti a kormány. A kialakult helyzet értékelése után további, immár a hetedik rendelet kiadására kényszerült.

  1. A 7-es számú katonai rendelettel felfüggesztik a Románia és a koronavírus által leginkább érintett országok közötti személyszállítást, ugyanakkor enyhítik a nemzetközi áruszállítást végző sofőrökre vonatkozó intézkedéseket – közölte szombaton Marcel Vela. A belügyminiszter szerint a szükségállapot egész ideje alatt szünetel a közúti személyszállítás Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Svájc, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Hollandia, valamint Törökország között. A katonai rendelet azt is előírja, hogy a 2,4 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek sofőrjeinek mindössze egy felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitölteniük az országba való belépéskor, többek között megadva azt a lakcímet, amelyen két fuvar között elérhetők. ,,Ha munkáltatójuk biztosítja számukra a COVID-19 elleni védőfelszerelést, és az országba való érkezésükkor nincsenek a koronavírusra jellemző tüneteik, nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk„ – jegyezte meg Vela. Egy másik előírás értelmében a Románián áthaladó kamionsofőröknek nem kell járványtani nyilatkozatot kitölteniük a határnál, amennyiben nem térnek le a kijelölt tranzitútvonalról, csak az erre kijelölt helyeken állnak meg, és legtöbb 48 órán belül elhagyják az országot. A Romániába való belépéskor a külföldi teherautó-sofőröknek egy erre a célra szánt matricát kell kiragasztaniuk a szélvédőre, és az országból való kilépésig náluk kell hogy legyen a tranzitot igazoló formanyomtatvány. Amennyiben nem tartják be ezeket az előírásokat, 14 napra karanténba kell vonulniuk, és maguknak kell állniuk ennek költségeit – szögezte le a miniszter.
  2. Vesztegzár alá vonják a Ialomiţa megyei Ţăndărei városát, ahol magas a koronavírussal fertőzött személyek száma és sokan meghaltak – jelentette be szombaton Marcel Vela belügyminiszter, hozzátéve: az intézkedés az április 4-én kiadott 7-es számú katonai rendelet része. Kifejtette: a lakosság ellátását végző teherfuvarozók behajthatnak a városba, illetve kiléphetnek onnan. ,,Jelenleg a fizikai távolságtartás az egyetlen megoldás. (…) Ebből az időszakból csak akkor jövünk ki jól, ha helyesen cselekszünk„ – hangoztatta a belügyminiszter szombati sajtónyilatkozatában. Marcel Vela szerint az új katonai rendeletet egyes polgárok viszonyulása tette szükségessé, akik nem értik meg, hogy a vírus mennyire veszélyes, és hogy cselekedeteik milyen következményekkel járhatnak. ,,Tájékoztatni szeretném őket, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, és azt mindannyiunknak tiszteletben kell tartanunk” – mondta a tárcavezető, rámutatva: egy vaslui-i polgár az első román állampolgár, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert nem volt hajlandó megállni a rendőrségi szűrőnél. A ţăndărei-i helyzetről elmondta: a Ialomiţa megyében regisztrált 48 fertőzött személyből 32, azaz több mint 60 százalék ţăndărei-i, a halottak esetében pedig még aggasztóbb az arány, nyolcból hét származik erről a településről. ,,Mindezek okán az április 4-én kiadott katonai rendelettel vesztegzár alá vonjuk Ţăndărei városát„ – mondta a miniszter. Hozzátette: a városba be- és a városból kilépő forgalmat a belügyi és védelmi minisztérium egységei ellenőrzik.
  3. Felfüggesztik a repülőjáratokat vasárnaptól, április 5-től Románia és az úgynevezett vörös zónába tartozó európai országok, valamint az Amerikai Egyesült Államok között – közölte Marcel Vela belügyminiszter. A tárcavezető a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedéseket jelentett be szombaton. A 7-es számú katonai rendelet értelmében április 5., vasárnap 23 órától 14 napra felfüggesztik a Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Törökország és Irán közötti repülőjáratokat. Az áru- és postaiszállítást végző, a humanitárius, illetve a sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító repülőgépek nem esnek a rendelet hatálya alá. A miniszter ugyanakkor jó hírként közölte, hogy engedélyezni fogják a külföldön munkát vállaló szezonmunkásokat szállító charter-járatok indulását, a célország illetékes hatóságainak jóváhagyásával. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyben és a szociális védelem terén munkát vállalni kívánó személyek – jegyezte meg Vela.
  4. A koronavírus terjedését fékezni hivatott intézkedéseket tartalmazó újabb katonai rendelet azt is előírja, hogy a minisztériumoknak és helyi hatóságoknak kérésre szállást kell biztosítaniuk az egészségügyi személyzetnek a helyi szállodákban. „Az orvosok, asszisztensek és családjaik megsegítése érdekében leszögeztük, hogy a saját egészségügyi hálózattal rendelkező minisztériumoknak, illetve a helyi hatóságoknak kérésre szállodai helyet kell biztosítaniuk az egészségügyi dolgozóknak, hogy a váltások vagy ügyeletek között megpihenhessenek” – közölte a tárcavezető.

Forrás: agerpres.ro


Hasonló cikkek