A Horgászszövetség növelné a tiszai halállományt

Ennek érdekében mesterséges süllőfészkeket helyeztek el a HECSMSZ munkatársai az Alsó – Tiszához kapcsolódó kikötőkben.

Kísérleti jelleggel 10-10 darab műfészket rakott le a tápéi Téli kikötőben és a gyálai Medencés kikötőben a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ), melyek a halak ivóhelyéül szolgálnak majd. Egy – egy fészekben akár több százezer ikra is ideiglenes otthonra lelhet. Ezért a szakemberek azt remélik, hogy idén is hozzájárulhatnak a süllők sikeres szaporodásához, így segítve az őshonos halfaj fennmaradását.

A fészekelhelyezések mellett egyéb tevékenységekkel is fokozni próbálják a halállomány méretét, ugyanis mesterséges körülmények közt nevelt ivadékokat is szabadon engednek a természetes vizekbe. De e halak túlélési esélye csekély, mert teljesen más körülményekhez szoktak.

A Szövetség figyelemmel kíséri a halállomány helyzetét és óvintézkedéseket tesz annak érdekében, hogy az ívási (szaporodási) időszak emberi befolyástól mentes legyen. Az említett területeken ilyenkor tilos a horgászás, hogy a fogassüllők fészkei ne menjenek tönkre és ne zavarják meg őket.

A süllőkről a következő információ áll weboldalukon, mely azok számára mindenképpen érdekes lehet, akik kedvelik a halakat, de nem nyertek még betekintést a horgászatba vagy az állatok viselkedésébe:

A fogassüllő 3-4 évesen éri el az ivarérettséget, az ívóhelyet (elöntött – kemény aljzatú – lágyszárú vegetáció, esetleg alámosott partokon lévő fák gyökérzete) elsőként a tejes (hím) egyedek keresik fel, melyet az ikrás (nőstény) egyedek érkezése előtt alaposan letisztogatnak. A tejes az ikrákat a megtermékenyülés után kikelésig őrzi, folyamatosan farokúszójával legyezi, hogy folyamatos friss vizet kapjanak. Az ikraszemek átmérője 1-1,5 mm, számuk testtömeg-kilogrammonként kb. 180- 220 ezer.

A Horgász Egyesület egyébként nem csak süllőkkel foglalkozik. Természetesen gondot fordít a többi halállományra, a vizek és fészkelő helyek megóvására, természetvédelemre. Munkájuk kiemelkedően fontos. A napokban például megyeszerte telepítettek pontyokat a Halak napja (március 20) alkalmából.

Farkas Cs. Tekla

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek