A Hortobágyon 68 elpusztult darut találtak

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai november 12-én arról értesültek, hogy a vadászatra jogosult képviselők nagyobb számban találtak elpusztult darvakat (Grus grus). A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai két, egymást követő napon igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel átvizsgálni a területet.

A madarak túlnyomó többsége már nem élt, de volt néhány, súlyos sérülést szenvedett példány is. Utóbbiak gyorsan állatorvosi felügyelet alá kerültek a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek köszönhetően, de sérüléseik súlyossága miatt sajnos el kellett altatni őket.

A balesetet az okozta, hogy a madarak a hirtelen leszálló, nagyon sűrű ködben a magasfeszültségű elektromos szabadvezetéknek ütköztek. A pródi térség egyik legjelentősebb éjszakázó helye a Virágoskúti-halastavak IV-es üteme, amelynek közelében húzódik egy 400 kV névleges feszültségű átviteli hálózat.

Közös helyszíni bejárást követően az energetikai vállalat különböző típusú madáreltérítő berendezések felszereltetését tervezi, amelyek javítják a vezetéksodrony láthatóságát.

Forrás: zoldvalasz.hu


Hasonló cikkek